In Caracas laden mensen hun telefoon op bij een generator tijdens een stroomstoring
NOS Nieuws

Stroomstoringen in Venezuela: artsen opereren bij licht van mobieltjes

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Grote delen van Venezuela zitten opnieuw zonder elektriciteit. Vanmorgen vroeg, om 5.00 uur lokale tijd, viel de stroom weer uit. Sinds maandagmiddag kampt het land met een serie opeenvolgende stroomstoringen. Begin deze maand zaten miljoenen Venezolanen ook al dagenlang zonder elektriciteit.

De storingen hebben grote gevolgen voor het toch al zware dagelijks leven van de Venezolanen. Scholen zijn gesloten, veel winkels blijven dicht en ziekenhuizen zijn aangewezen op generatoren. Het is onduidelijk hoeveel patiënten zijn overleden als gevolg van de stroomstoringen van deze maand. Op sociale media werden foto's gedeeld van artsen die bij het licht van een mobieltje operaties uitvoeren en verpleegsters die couveusebaby's handmatig beademen.

In de tweede stad van het land, Maracaibo, waren eerder deze maand massale plunderingen.

Duizenden mensen in Caracas moesten te voet naar huis, omdat de metro stilstond. De storingen zijn vaak fataal voor huishoudelijke apparaten, zoals bijvoorbeeld koelkasten. De prijzen van voedsel zijn nog verder gestegen, in een land waar hyperinflatie de lokale munt toch al waardeloos maakte. Op steeds meer plekken moet daarom in dollars worden afgerekend.

Sabotage of wanbeleid?

De regering geeft de oppositie en de Amerikanen de schuld van de stroomstoringen, en spreekt steevast van sabotage en een 'elektriciteitsoorlog' tegen president Maduro. Vice-president Delcy Rodriguez twitterde enkele uren voor de laatste storing foto's van een uitgebrande transformator bij de Guri-waterkrachtcentrale. Ze twitterde dat de vernielingen het werk zijn van "een kleine groep criminelen die geen dialoog wil, geen democratische, vreedzame oplossing", een verwijzing naar de oppositie.

Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president en oppositieleider, wijt de problemen aan wanbeleid. "De duisternis is pas voorbij als Maduro weg is", zei hij eerder.

Maduro trad de afgelopen dagen harder op tegen de oppositie. Roberto Marrero, een naaste medewerker van Guaidó, werd vorige week gearresteerd. Vanwege de stroomuitval is hij nog steeds niet voorgeleid.

Fabiana Rosales, de echtgenote van Juan Guaidó, had vandaag in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump. Ze bespraken de situatie in Venezuela. Trump sloot wederom een militaire interventie niet uit. "Alle opties blijven open", zei hij na afloop tegen de pers. De Amerikaanse president wil dat Moskou zich terugtrekt uit Venezuela. Afgelopen zondag landden twee Russische vliegtuigen met honderd militairen in Caracas.

Guaidó's vrouw Fabiana Rosales en president Trump

Ook oppositieleider Juan Guaidó wil dat de Russen zich terugtrekken. In het centrum van Caracas riep hij zijn landgenoten op om aanstaande zaterdag weer de straat op te gaan om te protesteren tegen de stroomuitval. Ook voor 6 april kondigde Guaidó alvast een groot, landelijk protest aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl