Maarten van der Weijden doet nieuwe poging Elfstedenzwemtocht

time icon

Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden gaat deze zomer opnieuw proberen om de Elfstedentocht te zwemmen. Vorig jaar moest hij zijn eerste poging na 163 kilometer opgeven omdat zijn lichaam het niet meer aankon.

"Dit jaar wil ik het natuurlijk wél halen", zegt hij tegen de NOS:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Mensen zeggen dat het onmenselijk is. Ik denk dat het wel meevalt'

Zijn voornaamste drijfveer is het inzamelen van geld voor kankeronderzoek. "Met de 5 miljoen euro die mijn tocht vorig jaar opleverde, heb ik twaalf onderzoeken naar kanker kunnen financieren. Maar zolang tienduizenden mensen overlijden aan kanker, blijft onderzoek hard nodig. Dus ga ik door om geld op te halen. En dat kan ik nu eenmaal het beste doen door te zwemmen."

Langste dag

Om meer kans op succes te hebben, wordt de Elfstedenzwemtocht van 21 tot en met 24 juni gehouden, in plaats van augustus. "Ik heb altijd moeite met de nachten. In juni zijn die een stuk korter dan in augustus, dus dat scheelt weer", zegt Van der Weijden. Ook wordt de 200 kilometer in vier dagen gezwommen in plaats van drie.

Een bijkomend voordeel is dat het water in juni nog relatief koud is en de waterkwaliteit daardoor beter. Vorig jaar bleek een gedeelte van het zwemtraject verontreinigd met de poepbacterie E-coli. De 700 mensen die met Van der Weijden wilden meezwemmen, moesten aan de kant blijven.

Afzien, stempelen, pizzaatje en nog meer afzien. Bekijk de samenvatting van Van der Weijdens Elfstedenzwemtocht 2018:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Afzien, stempelen, pizzaatje en nog meer afzien... de Elfstedenzwemtocht in vogelvlucht

Deze keer wil Van der Weijden 3000 mensen de kans geven mee te zwemmen. "Ik vertrek vanuit Leeuwarden. Als ik in Stavoren kom, kunnen de meezwemmers aanhaken. Ze kunnen kiezen voor een stuk van 500 meter of voor 2000 meter. Dat zijn al behoorlijke afstanden. 111 Mensen kunnen ervoor kiezen om in elk van de elf steden 2000 meter met me mee te gaan. Die mensen zwemmen dus 22 kilometer in vier dagen. Een gigantische prestatie."

Als het lukt om 3000 deelnemers te trekken, wordt het het grootste zwemevenement van Nederland. Als het aan Van der Weijden ligt, blijft het niet bij één keer. "Vorig jaar was mijn Elfstedentocht een enorme hype. Volgens marketingdeskundigen zou dat moeilijk te evenaren zijn. Maar ik wil er graag een duurzaam evenement van maken. Zodat het, als ik zelf niet meer zo ver kan zwemmen, toch elk jaar terugkomt. En veel geld oplevert voor kankeronderzoek. "

STER Reclame