Minister Koolmees bij het debat over de export van WW-uitkeringen
NOS NieuwsAangepast

Extra beraad over langduriger WW-export naar andere EU-landen

In Brussel is nog geen besluit genomen over nieuwe EU-regels over het meenemen van de WW-uitkering naar een ander land. In het voorstel krijgen werknemers die in een ander EU-land na minstens een maand werken onvrijwillig werkloos worden, het recht om hun werkloosheidsuitkering zes maanden mee te nemen naar hun eigen land.

Daar is veel weerstand tegen in onder meer Duitsland, België, Denemarken en Nederland. In een debat in de Tweede Kamer zei minister Koolmees gisteren dat hij er alles aan wilde doen om het tegen te houden, maar dat de kans van slagen erg klein zou zijn.

Lange lijst met vragen

Nederland heeft samen met andere landen die het plan niet zien zitten een lange lijst met vragen ingediend. Zo willen de landen weten waarom de duur van de WW-uitkering die meegenomen wordt naar een ander land, wordt verlengd van drie naar zes maanden. Ook vragen ze opheldering over hoe wordt gecontroleerd dat iemand met een WW-uitkering zich in eigen land houdt aan de sollicitatieplicht.

Eerder bleek uit onderzoek van Nieuwsuur dat minder dan 1 procent van de teruggekeerde Polen, die hun WW-uitkering mochten meenemen onder de voorwaarde dat ze in Polen snel weer werk zouden zoeken, ook daadwerkelijk aan de slag ging. Omdat de lonen in Polen een stuk lager liggen, is niet werken en de uitkering behouden lucratiever.

Roemenië heeft als EU-voorzitter besloten dat een werkgroep zich morgen moet buigen over de vragen en zorgen bij de lidstaten. Vrijdag nemen de EU-ambassadeurs dan een besluit over de verlenging van de WW-termijn.

De EU wil de regels aanpassen, omdat het werken in andere EU-landen een Europees grondrecht is. De EU wil de mobiliteit vergemakkelijken en vindt het belangrijk dat ook de sociale zekerheid goed is geregeld. Met de nieuwe plannen zou het sociale zekerheidsstelsel van de landen in de EU meer op elkaar afgestemd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl