Op een grote middelbare school op Curaçao zijn verschillende leerlingen dinsdagochtend gewond geraakt toen zij wegvluchtten voor een schietpartij op de school. In paniek sprongen de scholieren van het Radulphus College over de schoolhekken om een veilig heenkomen te zoeken.

Al snel bleek dat het niet om een schietpartij ging, maar dat er sprake was van een prank: een aantal leerlingen sloeg met hun vlakke hand op de kluiskastjes in de school, nadat er een gerucht via sociale media was verspreid dat er een schietpartij ging plaatsvinden op de school.

Screenshot uit een filmpje dat rondging op sociale media waarin de paniek te zien is online

Het gerucht werd gevoed door een videoclip en foto's van gewapende jongens in een rijdende auto, die dinsdagochtend op Facebook circuleerden. De vier zwaaien in de clip met hun wapens en zingen op een rapnummer van de in Nederland wonende Curaçaose rapper Rick Kalash.

Oorverdovend tromgeroffel

Veel van de scholieren hadden die beelden gezien en het verhaal gehoord voordat de lessen begonnen. Toen er rond 10.00 uur een oorverdovend tromgeroffel klonk, ontstond de paniek.

De politie had juist vanochtend een persbericht verstuurd met een oproep om naar de jongens in de clip uit te kijken. Twee van de vier jongens die erin te zien zijn, zijn bekenden van de politie en zitten al twee weken vast voor illegaal wapenbezit, naar de andere twee wordt gezocht. Het filmpje zou begin deze maand tijdens het carnaval gemaakt zijn, maar pas nu verspreid.

Op Curaçao strijden verschillende bendes al jaren tegen elkaar om drugs en geld. Het eiland is een doorvoerhaven voor drugs uit Zuid-Amerika naar Europa en de Verenigde Staten. Wapens zijn er makkelijk te krijgen. Justitie op Curaçao noemde dat eerder al zeer zorgwekkend.

STER reclame