Pensioenfondsen
NOS Nieuws

Pensioenfondsen verleggen koers naar duurzaam beleggen

Pensioenfonds Detailhandel belegt bijna een kwart van het totale vermogen, 5,8 miljard euro, in duurzame bedrijven, heeft het fonds bekendgemaakt. De nadruk komt daarbij te liggen op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, zoals klimaatverandering, mensenrechten, arbeidsomstandigheden en goed bestuur.

Pensioenfonds Detailhandel is met ruim 1 miljoen deelnemers een van de grootste fondsen in Nederland. "Het pensioenfonds zal meer geld steken in bedrijven die goed presteren op thema's die we belangrijk vinden. De beleggingen in bedrijven die hier minder in presteren brengen we terug", zegt Henk Groot, die bij Pensioenfonds Detailhandel over de beleggingen gaat.

In december ondertekenden 74 pensioenfondsen een overeenkomst die ertoe moet leiden dat ze hun geld meer verantwoord beleggen.

Andere pensioenfondsen

Pensioenfonds ABP voor overheid en onderwijs is het grootste fonds in Nederland. De bedrijven waarin het ABP nu belegt, stoten in totaal 28 procent minder CO2 uit dan de bedrijven waarin het fonds in 2015 belegde. Begin dit jaar maakte het ABP bekend de beleggingen in tabak en kernwapens verkocht te hebben. Ook wordt meer geïnvesteerd in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN en in duurzame energie zoals windenergie.

We proberen bedrijven een figuurlijke schop onder de kont te geven zodat ze gaan verduurzamen

Asha Khoenkhoen, woordvoerder ABP

Het ABP kiest er niet altijd voor om te stoppen met beleggen in vervuilende bedrijven, zegt woordvoerder Asha Khoenkhoen. "Wij vinden het te makkelijk om dan te zeggen: laat maar zitten, we stoppen ermee. Wij proberen in zo'n geval bedrijven juist een figuurlijke schop onder de kont te geven en ze te beïnvloeden, zodat ze gaan verduurzamen. Dit doen we op het moment dat we denken dat we echt iets kunnen bereiken, zoals bij Shell en BP."

Ook Pensioenfonds PZFW voor Zorg en Welzijn zegt zorgvuldig te kiezen. "Bij alle beleggingen kijken we naar bijvoorbeeld het milieu en sociale aspecten zoals arbeidsrecht. Ook beleggen wij niet in tabak en wapenhandel," zegt woordvoerder Ellen Habermehl. PZFW kiest er in de energiesector voor om de grootste vervuilers in te ruilen voor de minst vervuilende bedrijven. "We willen daarmee de minst vervuilende bedrijven belonen, en de grote vervuilers warm maken voor de energietransitie."

Meten

Pensioenfonds Detailhandel heeft zelf meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe duurzame beleggingsindex. Volgens Edith Maat van De Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van bijna alle Nederlandse pensioenfondsen, is zo'n index een primeur.

De index voor duurzame beleggingen is noodzakelijk omdat niet bij elke belegging eenvoudig vastgesteld kan worden of hij verantwoord of duurzaam is. "Voor CO2-reductie zijn inmiddels meetinstrumenten. Je kan gewoon meten of en hoeveel een bepaalde belegging voor CO2-vermindering zorgt", zegt Maat. "Een duurzame beleggingsindex helpt om dat ook vast te stellen voor bijvoorbeeld mensenrechten en arbeidsomstandigheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl