NOS Nieuws

Paus overduidelijk niet gediend van 'ringkus' pelgrims

Op internet circuleert een filmpje van paus Franciscus die keer op keer zijn hand terugtrekt als gelovigen zijn bisschopsring proberen te kussen. Dat hij dit niet wil, is op zich niet nieuw, maar het leidt wel tot verdeelde reacties in katholieke kringen.

Kijk hier hoe de paus kussen van pelgrims in bedevaartsoord Loreto ontweek.

Paus Franciscus wil geen kus en trekt keer op keer hand weg

LifeSiteNews.com noemt het een "verontrustende" video. De bisschopsring symboliseert volgens deze conservatieve katholieke website het huwelijk tussen een bisschop, in dit geval de bisschop van Rome, en zijn bisdom. Gelovigen zouden de ring van een bisschop kussen om hem te herinneren aan zijn verplichtingen jegens hen. Anderen nemen het juist voor Franciscus op.

Het filmpje werd gisteren gemaakt bij een bezoek van de paus aan het Italiaanse bedevaartsoord Loreto. In Italië is het heel gebruikelijk dat gelovigen de ring van een bisschop, kardinaal en zeker de paus kussen, zegt Vaticaan-correspondent Andrea Vreede. "Het is een teken van respect."

Franciscus' voorganger Benedictus XVI hield er niet van en Franciscus al helemaal niet, zegt Vreede. Dat was vanaf het begin van zijn pontificaat in 2013 al duidelijk. Franciscus wil niet als een goddelijke figuur worden behandeld, maar als een mens.

"Hij botst daardoor met de traditionele rechterflank van de katholieke kerk. Die vindt de soberheid en eenvoud van deze paus verschrikkelijk", zegt Vreede. "Die ziet liever een sacrale, boven de mensen verheven heilige vader die je kan aanbidden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl