Een regeringsmilitair tussen de resten van een vernield huis in Ogassogou AFP

VN stuurt onderzoeksteam na slachtpartij in Mali

time icon

De VN stuurt een team van rechercheurs, mensenrechtenspecialisten en kinderbeschermers naar Mali om onderzoek te doen naar de slachtpartij van afgelopen weekend in het dorp Ogossagou in Centraal-Mali. Met kapmessen en geweren bewapende aanvallers doodden daar meer dan 150 dorpelingen, onder wie zo'n vijftig kinderen.

De meeste slachtoffers behoren tot het islamitische Fulani-volk. Volgens de burgemeester van het dorp werden zij aangevallen door jagers van het Dogon-volk. Die zouden de Fulani ervan beschuldigen dat ze al-Qaida en andere jihadistische strijders steunen.

President Keita (in het midden) bezocht het dorp de volgende dag Reuters

Een VN-woordvoerder zegt dat sinds begin deze maand al 600 mensen zijn omgekomen in het gebied waar het dorp ligt. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de VN lijkt het erop dat de veroorzakers van het geweld islamitisch extremisme willen uitroeien. Daarbij worden "miljoenen mensen tot islamitisch extremist bestempeld, alleen maar omdat ze moslim zijn". aldus de woordvoerder.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de president van Mali houden een Dogon-militie verantwoordelijk voor het geweld. De leider van die militie wijst alle verantwoordelijkheid van de hand.

STER Reclame