NOS Wielrennen

Twee weken na schrikbarende valpartij wint Matthews in Catalonië

Sprintzege Matthews in Catalonië, Froome laat het lopen

Michael Matthews heeft de tweede rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Dat is opmerkelijk, omdat de Australiër van Team Sunweb twee weken geleden hard viel tijdens Parijs-Nice en vier minuten buiten bewustzijn op het asfalt lag.

Hij liep toen een hersenschudding op, maar heeft die blijkbaar achter zich gelaten. In Catalonië klopte hij Alejandro Valverde en Daryl Impey in de sprint.

In de rit over 179,6 kilometer van Mataró naar Sant Feliu de Guixols, waarin de renners drie bescheiden klimmetjes passeerden, gingen Marco Minnaard, Jonas Gregaard en Josef Cerny er snel vandoor. De drie kregen meer dan zeven minuten voorsprong, maar op zo'n 20 kilometer van de streep zat hun avontuur erop.

Niemand wacht op Froome

Achter de drie lag Chris Froome opeens op de grond. Hij kon zijn weg vervolgen, maar het peloton - aangevoerd door Sunweb van kopman Wilco Kelderman, liet hem niet terugkeren.

De schade voor Froome liep op tot veertien minuten, waardoor de Brit zijn klassementsaspiraties kan opbergen.

Froome hield geen zwaar letsel over aan de val. De viervoudig Tourwinnaar kwam er vanaf met slechts wat schaafwonden en blauwe plekken.

"Het is jammer dat het gebeurde, maar Chris is hier niet de kopman. Hij moet Egan Bernal helpen", zei ploegleider Nicolas Portal. "Als we dat hadden gedaan, zouden we minder renners vooraan hebben gehad om Egan in de laatste beklimming te helpen."

Steven Kruijswijk denkt wel aan het podium en mengde zich in de slotfase in de strijd om bonificatiesecondes. De Nederlander van Jumbo-Visma pakte er één en sloop daarmee de toptien binnen.

Kruijswijk staat nu achtste op bijna drie minuten van de Belgische klassementsleider Thomas De Gendt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl