Massage Flickr/Nick Webb /(CC BY 2.0)

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie jaar tegen een 54-jarige tantramasseur uit Rhenen omdat hij seks heeft gehad met zes vrouwelijke cliënten. Een half jaar daarvan is voorwaardelijk.

Volgens de officier van justitie heeft de "charismatische" Nico D. als hulpverlener "enorm misbruik gemaakt van het vertrouwen van deze vrouwen". Zij vraagt de rechtbank om een beroepsverbod voor D. van vier jaar.

De cliënten hadden met elkaar gemeen dat ze slechte ervaringen hadden gehad met mannen. Eén vrouw had een verleden van seksueel misbruik. De masseur zei hen te kunnen "helen" en beloofde daarbij vooraf grenzen te zullen respecteren. In de praktijk ging hij echter na verloop van tijd over tot een reeks seksuele handelingen.

"Extra getraumatiseerd"

Volgens D. was daarbij sprake van vrijwilligheid. De vrouwen waren bij hem gekomen om "tantrische seksualiteit te onderzoeken". De aangiftes van de zes vrouwen zijn volgens zijn advocaat leugenachtig en deels in onderling overleg tot stand gekomen. Drijvende kracht achter deze "hetze en haatcampagne" zouden de twee vrouwen achter het inmiddels opgeheven Meldpunt Tantra Misbruik zijn.

Maar volgens het OM was er sprake van een afhankelijkheidsrelatie en is D. als hulpverlener daarom per definitie strafbaar, ook in die gevallen waarin vrouwen niet hebben geprotesteerd. "Deze kwetsbare vrouwen kwamen extra getraumatiseerd bij hem vandaan", aldus de officier. "En toch erkent hij de strafbaarheid van zijn aandeel niet."

D. moet van het OM ook een contactverbod met de slachtoffers krijgen met een proeftijd van vier jaar. D's advocaat vraagt vrijspraak voor zijn cliënt.

STER reclame