Actieplan voor betere zorg kwetsbare jongeren

time icon
NOS/Jeroen van Eijndhoven

Geen gedwongen afzondering meer, een preventieplan tegen zelfdoding en minder onnodige verplaatsingen van kwetsbare jongeren. Met deze en andere maatregelen moet de gesloten jeugdhulp flink verbeteren, stellen de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een actieplan.

De bedoeling van het plan is dat de hulp voor kwetsbare jongeren verbetert, onder meer door betere ondersteuning thuis en een zorgaanbod dat beter bij de jongeren past. "Alle partijen willen dat kwetsbare jeugdigen, die opgroeien in een gezinssituatie met (mogelijk) kwetsbare ouders, eerder, sneller en beter passende hulp kunnen krijgen."

Door professionals in instellingen op te leiden in zelfdodingspreventie moet het aantal zelfmoorden op korte termijn omlaag. Ook moet er een einde komen aan gedwongen isoleren.

'Stevige eisen aan keten'

Volgens de opstellers van het plan zijn er ook verbeteringen nodig bij wijkteams en de ambulante jeugdhulp. "Uiteindelijk willen partijen voorkomen dat jongeren in de gesloten jeugdhulp terechtkomen. Dat stelt stevige eisen aan de hele jeugdketen."

Naast de nieuwe maatregelen pleiten de schrijvers van het actieplan er ook voor bestaande projecten voor verbetering te versnellen.

Vorige maand sprak Nieuwsuur met de 21-jarige Jason Bhugwandass, die nachtmerries overhield aan de gesloten jeugdzorg:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprek: 'Van opsluiting wordt geen kind beter'

STER Reclame