Onduidelijkheid voor 300.000 huurders over lagere huur
Woningcorporaties hoeven niet mee te werken aan huurverlaging of huurbevriezing voor zogeheten dure scheefhuurders. Dat meldt de koepelorganisatie van woningbouwverenigingen Aedes.
De Woonbond kwam vanmorgen met het bericht dat 300.000 huurders met een laag inkomen en een dure corporatiewoning in aanmerking komen voor een verlaging of bevriezing van de huur. De bond kwam zelfs met een online rekenhulp die vandaag vele duizenden keren gebruikt is.
Overdonderd
Aedes leek overdonderd door de actie van de Woonbond. De koepel deed er uren over om tot een reactie te komen en schreef vervolgens in een persbericht dat een tijdelijke huurverlaging of -bevriezing niet kan omdat daar eerst een wetswijziging voor nodig is.
De Woonbond noemt de verklaring van Aedes "pertinent onwaar". Het lijkt erop dat de woningcorporaties aan het terugkrabbelen zijn, zegt directeur Paulus Jansen. "We hadden een afspraak, daar heeft Aedes afgelopen december z'n handtekening onder gezet. Als huurders nul op het rekest krijgen bij hun corporaties, heeft Aedes een probleem met ons."
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het corporaties vrij staat om huren te verlagen of bevriezen. Wel beperkt dit de mogelijkheden van corporaties om de huur vervolgens snel weer te verhogen.
Eigen keuze
De onenigheid betekent grote onduidelijkheid voor de huurders. Duizenden huurders hebben vanmorgen de rekenhulp gebruikt om te zien of ze in aanmerking komen voor huurverlaging of bevriezing van de huur. Ze dachten dat ze zich vervolgens konden melden bij hun woningcorporatie. Maar die hoeft daar, volgens Aedes, niets mee te doen.
"De keuze ligt bij de afzonderlijke corporaties", zegt een woordvoerder van Aedes. "Huurverlaging of huurbevriezing kan wel, maar dan is die wel structureel. Corporaties moeten zelf kijken of dat bij hun beleid past." Toch hoopt Aedes wel dat alle corporaties de afspraken uit het Sociaal Huurakkoord al dit jaar zoveel mogelijk in de praktijk brengen.