De Britse premier met haar man Philip May AFP

De Britse zender ITV meldt dat premier May hardline brexiteers heeft beloofd terug te treden in ruil voor steun voor haar brexitakkoord. Politiek verslaggever Robert Peston schrijft dat op basis van een "betrouwbare bron".

May zou Tory's als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg hebben gezegd dat ze opstapt als zij haar voorstel, inclusief de door hun zo gehate backstop, accepteren. May zou daarbij geen verdere details hebben gegeven, waardoor onduidelijk is hoe concreet de plannen zijn.

Mocht het haar lukken om de hardliners achter zich te krijgen, heeft ze bovendien nog steeds geen meerderheid voor haar brexitakkoord. De premier zal vermoedelijk alleen haar positie op het spel zetten als ze zeker is van een meerderheid.

"Zelfs als ze zichzelf ritueel offert op het brexit-altaar, kunnen tegenstanders nog steeds bedanken en toch tegen haar stemmen", analyseert Peston.

The Sun opende vanmorgen op de voorpagina de aanval op de premier.

Het akkoord dat nu op tafel ligt zal naar alle waarschijnlijkheid worden geamendeerd door het Lagerhuis, dat vanavond in debat gaat over de zogenoemde indicative votes; een reeks alternatieven voor het huidige akkoord, waarover woensdag gestemd zou moeten worden.

Als May vanavond weer een nederlaag lijdt, wordt haar de controle over het uittredingsakkoord de facto uit handen genomen. Ook wordt vanavond duidelijk of er voor de stemming van woensdag alsnog een derde stemming komt over Mays brexitdeal.

Het aanbieden van haar eigen positie is de laatste troef voor May: ze kan geen aanpassingen meer doen aan het door haar onderhandelde akkoord met Europese Unie, maar weet mogelijk op deze manier alsnog een meerderheid achter zich te krijgen.

Tegelijkertijd zullen de hardline brexiteers oren hebben naar dit voorstel: het alternatief voor Mays deal is namelijk een zachte brexit, iets wat ze te allen tijde willen voorkomen omdat de Britten daarbij nog wel te maken krijgen met de regels van de gemeenschappelijke Europese interne markt.

Paleisrevolutie

Gisteren meldde de parlementair redacteur van The Sunday Times, Tim Shipman, dat zeker elf ministers van plan zijn om May af te zetten en een interim-premier aan te wijzen die de brexit verder moet afhandelen.

Mays partijgenoten in het Lagerhuis zeiden tegen de BBC dat het uittredingsakkoord dat May met de EU sloot op meer steun kan rekenen als May plaatsmaakt voor een andere premier. Downing Street ontkende dat de premier kan worden overgehaald om plaats te maken.

Vanochtend overlegt May met haar ministers. Later vandaag volgt een verklaring van May en vanavond gaat het parlement in debat over de alternatieven voor het huidige akkoord. Daarover moet het parlement dan komende woensdag beslissen.

STER reclame