Noord-Ierland legt druk bij Oranje met late zege op Wit-Rusland

EK-kwalificatie: Noord-Ierland - Wit-Rusland

Niet Nederland of Duitsland, maar Noord-Ierland is na twee duels koploper in groep C van de EK-kwalificatiereeks. In Belfast wonnen de Noord-Ieren door een late treffer van Josh Magennis met 2-1 van Wit Rusland.

Na de 2-0 zege op Estland in de openingswedstrijd was Noord-Ierland ook tegen Wit-Rusland de ploeg met de meeste aanvalsdrang, al ging dat niet altijd even verfijnd.

Een poeier van McNair en een lastig schot van Lafferty werden nog door doelman Andrej Klimovich gekeerd, voordat Jonny Evans uit een ingestudeerde hoekschop de 1-0 liet aantekenen.

De oud-speler van Manchester United, tegenwoordig spelend voor Leicester City, stond precies op de goede plek toen de bal werd doorgekopt en hij vervolgens eenvoudig raak kon knikken.

Het schot van Igor Stasevich verdwijnt met een boogje achter doelman Bailey Peacock-Farrell

Lang duurde de feestvreugde op Windsor Park niet. Drie minuten later stond Wit-Rusland alweer op gelijke hoogte via Igor Stasevich. Zijn schot werd door Stuart Dallas met de arm van richting veranderd en zeilde met een boogje in het Noord-Ierse doel.

In de tweede helft zette Noord-Ierland de tegenstander volledig met de rug tegen de muur en dat leverde onder meer een dot van een kans op voor Lafferty. Diens inzet van een meter of drie vloog echter recht in de handen van de doelman.

Drie minuten voor tijd kwam de bevrijdende 2-1 er alsnog: invaller Shane Ferguson gaf voor en een andere invaller, Magennis, tikte de bal van dichtbij binnen.

Koploper

Door die late zege en de nederlaag van Nederland tegen Duitsland is Noord-Ierland nu koploper in groep C.