De opvarenden worden door hulpdiensten opgevangen epa

Het cruiseschip dat gisteren voor de Noorse kust in de problemen raakte, is aangekomen in de havenstad Molde. Het schip, met nog ruim 900 mensen aan boord, werd begeleid door sleepboten. 479 passagiers waren al eerder met helikopters van boord gehaald.

Het cruiseschip Sky kwam gistermiddag in de problemen toen drie motoren uitvielen tijdens een zware westerstorm. Het dreef naar de kust, maar kon op tijd voor anker gaan.

Door de hevige schommelingen van de boot, raakten tientallen opvarenden gewond.

De passagiers doen in de haven hun verhaal:

'Het was enorm beangstigend'

De passagiers zijn in de haven opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis, van wie ze dekens en droge kleren krijgen. Nu ze veilig aan land zijn, komen de verhalen over afgelopen etmaal los.

Janet Jacob, een van de eersten die van het schip afkwam, zegt tegen de Noorse zender NRK: "Het voelde alsof we in een tornado zaten. Ik heb nog nooit zoiets beangstigends meegemaakt."

"Het leek wel de Titanic", zegt passagier Anderson. "Een van de grote luiken werd eruit geblazen waardoor een enorme golf water naar binnen stroomde en we allemaal onderuit gingen. Het lukte mij om op te staan en andere mensen te helpen. Veel mensen liepen snijwonden op doordat ze geraakt werden door stoelen en tafels."

"Eng, beangstigend, absoluut beangstigend", noemt Robyn Pierpont de gebeurtenissen. "We zaten in een stoel aan dek. De twee stoelen voor vlogen tegen de bar aan, en daarna ging het alarm af. We zijn direct weggegaan. Vlak daarna is het plafond ingestort. Maar dat hoorden we pas vanochtend."

'Het meubilair schoof weg en weer terug'

"Het zeewater stroomde naar binnen, zeker twee meter hoog. Twintig, dertig mensen voor me werden meegesleurd. Ik stond, mijn vrouw zat voor me, en ineens was ze verdwenen", vertelt Rodney Horgan aan de Noorse nationale omroep. "Ik dacht dat dit het einde was."

Denise en haar man Mike waren bij het zwembad. "Er kwam een golf die tafels en stoelen meesleurde, waardoor ik viel. Ik heb blauwe plekken, schaafwonden en meerdere hechtingen in mijn benen", vertelt Denise aan een Noorse verslaggever.

"Het meubilair schoof weg en weer terug, samen met mensen en glas. Het was een heel gevaarlijke situatie", vertelt Jan Terbruegen uit Amerika aan CNN. "We zaten laag in het schip, dat werkt het beste tegen zeeziekte. Van daaruit zagen we dat de boot richting de rotsen werd geblazen. Dat vond ik nog het engst."

"We waren behoorlijk bang", vertelt de Brit Derek Brown aan persbureau Reuters. "Doordat de helikopters kwamen, werden we nog meer gealarmeerd. Ik was bang voor wat er met de boot kon gebeuren, met onze bezittingen en wist niet wat wij dan moesten doen."

De meeste passagiers willen nu zo snel mogelijk terugkeren naar huis.

'Onverwacht avontuur' voor opvarenden cruiseschip

STER reclame