Daisy Mertens in Dubai Global Education and Skills Forum
NOS Nieuws Binnenland

Nederlandse juf Daisy grijpt naast 'Nobelprijs voor onderwijzer'

Juf Daisy Mertens uit Helmond zat bij de tien finalisten voor de titel 'beste onderwijzer ter wereld', maar heeft de competitie niet gewonnen. De winnaar is wiskundeleraar Peter Tabichi uit Kenia.

De Global Teacher Prize is uitgereikt in Dubai. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Varkey Foundation, die de belangrijke rol van leerkrachten in de samenleving wil benadrukken. Het is de vijfde keer dat deze prijs, ook wel de 'Nobelprijs voor onderwijzer' genoemd, is uitgereikt. De winnaar krijgt 1 miljoen dollar, zo'n 900.000 euro.

De finalisten zijn gekozen uit meer dan 10.000 nominaties uit landen over de hele wereld. Mertens stond met leerkrachten uit onder meer Georgië, India, Argentinië, Kenia en Japan op het podium.

Mertens geeft les aan groep 7 op basisschool De Vuurvogel in een multiculturele wijk. Daar gaan zo'n 440 kinderen van dertig verschillende nationaliteiten en met grote niveauverschillen heen. Ook in haar vakanties zet Mertens zich in voor het onderwijs. Dan coacht ze leerkrachten in Afrikaanse landen.

Feedback

Ze werd door de jury geroemd voor de verantwoordelijkheden en feedback die ze aan de kinderen in haar klas geeft.

STER reclame