ANP

Wekdienst 24/3: Nederland-Duitsland en verkiezingen in Thailand

time icon

Goedemorgen! Het Nederlands elftal en aartsrivaal Duitsland spelen vanavond tegen elkaar in Amsterdam. En in Thailand mogen mensen voor het eerst in vijf jaar weer naar de stembus.

In de ochtend trekt de mist weg, waarna het overal zonnig wordt. Aan de noordkust wordt het maximaal 9 graden. In het zuidoosten wordt het 12 graden.

Weerplaza

Wat kun je vandaag verwachten?

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

  • Het Nederlands elftal speelt vanavond in de Johan Cruijff Arena een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman wil voortborduren op de goede start tegen Wit-Rusland (4-0).
  • In Thailand zijn voor het eerst sinds de machtsgreep van het leger in 2014 weer verkiezingen. Om campagnes mogelijk te maken, hadden de militaire machthebbers het verbod op politieke activiteiten opgeheven.
  • Juf Daisy Mertens uit Helmond maakt in Dubai kans om de beste leerkracht van de wereld worden. Als ze wint, wint ze liefst 1 miljoen dollar.

Wat heb je gemist?

De Britse premier Theresa May krijgt te maken met een paleisrevolutie, meldt de parlementair redacteur van The Sunday Times, Tim Shipman. Zeker elf ministers zouden van plan zijn om haar af te zetten en een interim-premier aan te wijzen die de brexit verder moet afhandelen.

Daarbij wordt May's vicepremier Lidington genoemd, maar ook Milieu-minister Gove en minister van Buitenlandse Zaken Hunt.

Ander nieuws uit de nacht:

Joachim Löw Getty Images

En dan nog even dit:

Zoals eerder gemeld, neemt Oranje het vanavond op tegen de Duitsers. Vorig jaar speelden beide landen ook al tegen elkaar, toen won Nederland in de Nations League thuis met 3-0, terwijl in Duitsland met 2-2 gelijk werd gespeeld.

De Duitse bondscoach Joachim Löw denkt met gemengde gevoelens terug aan die wedstrijden. "Het waren twee enigszins onbevredigende duels voor ons", zei hij. Löw is inmiddels een nieuw team aan het bouwen, zo maakt het Bayern München-trio Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller niet langer deel uit van zijn selectie.

En dat viel hem zwaar, zei hij. "Deze spelers zaten ongeveer negen jaar in mijn selectie en ik heb ook een sterke emotionele band met ze. We hebben veel grote successen samen meegemaakt. Maar als trainer moet je ook vooruitkijken, naar de toekomst. En met dat in gedachten hebben we dit besloten, maar het was voor mij persoonlijk wel moeilijk."

Vooruitblikkend naar de wedstrijd van vanavond schat Löw Oranje hoger in. "Ik denk dat, gezien de uitslagen, Nederland op dit moment een stukje verder is dan Duitsland", zei hij.

Nederland-Duitsland zondag live bij NOS

Het Nederlands elftal speelt vanavond in Amsterdam tegen Duitsland. Het is voor Oranje de tweede kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in 2020. Het duel, dat om 20.45 uur begint, is rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1.

Presentator Sjoerd van Ramshorst blikt op NOS.nl, de NOS-app, YouTube en Facebook met analist Rafael van der Vaart en commentator Jeroen Grueter uitgebreid vooruit op het duel met Duitsland.

Heb je vragen aan Rafael of Jeroen over Oranje? Stuur ze tijdens deze voorbeschouwing in via Facebook- of YouTube-kanaal van @NOSSport. Wil je nu alvast een vraag stellen? Doe dit dan via het Twitteraccount van @NOSvoetbal.

Fijne dag!

STER Reclame