NOS Voetbal

Löw: 'Nederland is iets verder dan Duitsland op dit moment'

Löw: 'Nederland is iets verder dan Duitsland op dit moment'

Het Nederlands elftal staat morgenavond weer eens tegenover aartsrivaal Duitsland. Een tegenstander die Oranje vorig jaar tweemaal goed beviel.

De Duitse bondscoach Joachim Löw denkt met gemengde gevoelens terug aan die wedstrijden. "Het waren twee enigszins onbevredigende duels voor ons", moet hij erkennen voor de microfoon van Bert Maalderink.

Nederland won namelijk in de Nations League met 3-0 in eigen huis en in Duitsland werd het dankzij een late treffer van Virgil van Dijk op de valreep 2-2.

Joachim Löw trapt een balletje tijdens de training van Duitsland in de Johan Cruijff Arena

Ook Toni Kroos is daardoor goed op de hoogte van de sterkte van Oranje en is niet te verrassen.

"Nee, niet meer. Iedereen weet dat Nederland een paar moeilijke jaren had, maar sinds kort zijn ze weer erg sterk. Ze hebben een paar goede jonge jongens die begeerd worden door grote clubs, dus ik ben niet verrast."

Löw is van mening dat Ronald Koeman goed werk heeft verricht en een sterk, nieuw Nederlands elftal op de been heeft gebracht. "Dat is ook bij ons een groot thema", zegt hij.

"We moeten dingen veranderen, maar we hebben veel jonge spelers en die moeten we de tijd en het vertrouwen geven om in het team te groeien."

Kroos laat zich niet meer verrassen door Oranje

Een van de grootste veranderingen die Löw onlangs doorvoerde was het passeren van het Bayern-trio Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller. Dat besluit deed veel stof opwaaien, maar was wel een moeilijke voor Löw.

"Deze spelers zaten ongeveer negen jaar in mijn selectie en ik heb ook een sterke emotionele band met ze. We hebben veel grote successen samen meegemaakt. Maar als trainer moet je ook vooruitkijken, naar de toekomst. En met dat in gedachten hebben we dit besloten, maar het was voor mij persoonlijk wel moeilijk."

"Dat gebeurt bij ieder team", aldus Kroos. "Spelers met veel verdiensten worden ouder en dan komen er jongere spelers. Op een gegeven moment komt er dan verandering, dat is duidelijk."

'Oranje is verder'

Hoe zijn de verhoudingen op dit moment tussen Nederland en Duitsland volgens de 59-jarige Löw? "Ik denk dat, gezien de uitslagen, Nederland op dit moment een stukje verder is dan Duitsland", is zijn analyse.

Toch verwacht hij niet dat Duitsland verder zal afglijden en in een net zo diep dal als Oranje de afgelopen jaren was terecht zal komen.

"Nederland was er niet bij op een aantal toernooien, dat is ons godzijdank nog niet overkomen. Ik denk ook niet dat wij net als Nederland vier jaar lang geen toernooi zullen spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl