1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Massademonstratie in Londen tegen brexit: 'beste deal is geen brexit'

In het centrum van Londen zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om een nieuw referendum over de brexit te eisen. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als 'De beste deal is geen brexit' en 'Laat het volk spreken'.

De betogers liepen van Park Lane naar het parlementsgebouw. Daar waren toespraken van onder anderen de Schotse premier Sturgeon, plaatsvervangend Labour-leider Watson en de Londense burgemeester Khan.

Grote anti-brexit-demonstratie in Londen

Volgens de organisatoren waren er ongeveer een miljoen demonstranten. Onbekend is of dat klopt, maar duidelijk is wel dat het verzet tegen de brexit groeit. Een online petitie voor het intrekken van de brexit is inmiddels meer dan 4 miljoen keer ondertekend.

"We zijn hier vandaag omdat we het gevoel hebben dat we worden bestolen van onze toekomst", zei een 18-jarige betoger tegen het persbureau Reuters. "Onze generatie moet leven met de gevolgen van deze ramp. Het zal moeilijker worden om een baan te vinden."

Tim de Wit: betogers zullen de brexit niet stoppen

De betoging komt een paar dagen nadat de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk enkele weken uitstel heeft gegeven om de brexit te regelen. Volgens de actievoerders is het daarom nu het juiste moment om een referendum uit te schrijven en de brexit terug te draaien.

Als het Lagerhuis volgende week alsnog instemt met het conceptakkoord dat May met de EU heeft gesloten, krijgt het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei voor het de unie verlaat. Als het Lagerhuis opnieuw 'nee' zegt en er geen ander plan is, verlaten de Britten de EU op 12 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl