Freek de Jonge op het Boekenbal
NOS NieuwsAangepast

De Jonge: actie tegen Baudet niet helemaal geslaagd

"Je kan wel zeggen dat het niet helemaal geslaagd is", reageert Freek de Jonge na afloop van het Boekenbal gisteravond. Tijdens de opening van het bal stond hij op in het publiek en deed een oproep tegen Thierry Baudet.

Maar dat leverde niet helemaal de reacties op die hij had verwacht. De meningen in de zaal over de interruptie waren verdeeld. Er was applaus, maar er werd ook tot stilte gemaand en gevraagd om aandacht voor CPNB-directeur Eveline Aendekerk, die een moment nam om de slachtoffers in Utrecht te herdenken.

Bekijk hier hoe de oproep tot commotie leidde in de zaal:

Freek de Jonge verstoort Boekenbal: statement maken tegen Baudet

"Ik was een beetje bezorgd dat de avond voorbij zou gaan zonder te refereren aan de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdagavond", legt De Jonge uit. "Daardoor kwam ik er al in een vroeg stadium in. Er werd, met alle respect, wel aandacht besteed aan de stille tocht Utrecht, terwijl het voor deze groep in de zaal stuitend is wat Baudet heeft gezegd."

Monddood

De cabaretier verwees naar de overwinningsspeech van Baudet. Hij stelde daarin dat "onze boreale wereld wordt kapotgemaakt en ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen en onze gebouwen ontwerpen en onze bestuurders".

Volgens De Jonge is het juist aan deze groep om zich "tot op het bot" tegen Baudet te verzetten. "De intellectuelen zouden toch heel bang moeten zijn wat er gebeurt. We worden gewoon monddood gemaakt en volgens mij beseft men dat te weinig."

Op sociale media zijn de reacties op de actie verdeeld. Velen noemen het 'respectloos', maar dat wijst De Jonge van de hand. "Ik ben niet degene die respectloos is, er is iemand die denkt een aantal mensen die zich op een onwaarschijnlijke manier hebben ingezet aan de kant te kunnen vegen."

Hij zegt dat hij er niet op uit was om de avond te verstoren. "Dit is een heel ernstig thema en ik vond het noodzakelijk dat we aan het begin met elkaar zouden opstaan en een minuutje 'boe' zouden roepen, of even stil zouden zijn. Maar niet dus, heel wonderlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl