NOS | Matthijs Holtrop

In de bestuurskamer van de Utrechtse voetbalclub DESTO overheerst de geur van verse bloemen. Tientallen bossen staan er. Ook zijn er kaarsjes aangestoken voor Rinke Terpstra. De voetbaltrainer kwam afgelopen maandag om het leven bij de aanslag op het 24 Oktoberplein.

Bij de hele club is het vandaag een dag van rouw. Vlaggen hangen halfstok. Er wordt wel gevoetbald, maar met rouwbanden om. De teams die Rinke zelf trainde, van zijn zoon en dochter, voetballen vandaag niet. "Die zijn te aangeslagen nog om vandaag te spelen", zegt Frits Velthuijs, voorzitter van de club.

Vandaag staat DESTO stil bij het verlies van hun actieve lid:

Voetbalclub DESTO herdenkt vrijwilliger die omkwam bij aanslag Utrecht

Tussen de bloemenzee staat een foto van Rinke: een vrolijke man, kort blond haar, lachend staat hij op de foto. "Een heel goede trainer en een fantastische man om mee samen te werken", spreekt Velthuijs vol lof. Dat hij nooit meer aan de zijlijn zal staan, is hard aangekomen bij de hele club.

"Afgelopen week merkten we hoeveel hij eigenlijk voor de jongens heeft betekend", zegt Velthuijs. "De jongens zijn normaal altijd goed gebekt en van de week waren ze echt doodstil, onder de indruk."

Tijdens de wedstrijden die vandaag wel worden gespeeld, wordt een moment stilte gehouden. Verder gaat het leven door, zegt Velthuijs, al zullen de teams begeleiding krijgen waar nodig. "We zullen kijken naar wat er nodig is, bijvoorbeeld Slachtofferhulp."

Gisteren werd er een stille tocht gehouden in Utrecht. Zo'n 16.000 mensen liepen mee:

Utrecht herdenkt tramaanslag: 'Utrecht is één'

STER reclame