Ruben van Boven (49): van drummer tot psycholoog NOS

45-plusser wisselt nauwelijks van baan of beroep, drummer Ruben (49) wel

time icon

Het gebrek aan doorgroeimogelijkheden, onzekerheid of wel willen maar niet kunnen overstappen van baan: het zijn allemaal redenen waarom 45-plussers ten opzichte van andere leeftijdsgroepen nog steeds veel minder vaak wisselen van baan of beroep.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat hoewel het aantal 45-plussers dat van baan of beroep verandert licht toeneemt, het aantal nog steeds laag is ten opzichte van de 45-minners. Ter vergelijking: in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar komt het veranderen van baan of beroep ruim twee keer zo vaak voor.

Tweede loopbaan

Toch zijn er 45-plussers die de sprong naar een ander beroep wel wagen. Ruben van Boven (49) uit Breda was jarenlang drummer, maar werd onlangs ook toegepast psycholoog. Een tweede loopbaan dus. "Volgens mij is het niet meer van deze tijd om je hele leven één en hetzelfde te doen", zegt de muzikant.

Als sessiemuzikant speelde Van Boven in de Nederlandse top met artiesten als Hans Dulfer en Thijs van Leer. In bands, maar ook twintig jaar lang als drumleraar op een muziekschool. Daar kreeg hij bloemen voor zijn 20-jarig jubileum toen hij dacht: 'Jeetje, moet ik dit nog eens 25 jaar doen?' In combinatie met een gehoorbeschadiging was dit voor Van Boven hét moment voor een switch.

Van zijn vriendin kreeg Van Boven een loopbaantraject aangeboden, waarna het balletje ging rollen. "Dat traject was te gek. Dan ga je buiten je comfortzone, kijk je wat je nog meer kunt. Ik vind: je hoeft heus niet per se een nieuwe studie te volgen. Maar stap gewoon die tunnel uit van altijd hetzelfde doen. Dat is zo'n verrijkend proces."

Baanwisselaars zijn werkenden die veranderen van werkgever, van werknemer zelfstandige worden - of andersom.

Het aantal baanwisselaars van 45 tot 75 jaar nam in 2018 toe tot 212.000. Daarvan wisselden 160.000 45-plussers van werk. Zo'n 52.000 werkenden wisselden tussen werknemer en zelfstandige.

Bron: CBS

Leven lang ontwikkelen

Het kiezen voor een nieuwe job is niet alleen een kwestie van 'leuk', onderstreept de Sociaal Economische Raad (SER). Blijf je jarenlang op dezelfde plek zonder nieuwe uitdagingen, dan loop je de kans jezelf niet of nauwelijks te ontwikkelen.

"En ontwikkel je jezelf niet, dan kun je door bezuinigingen of nieuwe ontwikkelingen op den duur mogelijk je baan kwijtraken. Blijf je graag werken, dan zul je dus mee moeten in het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden."

De SER wil overigens niet oproepen om van baan te wisselen, maar eerder aan te sporen om te kijken of er perspectief is om in jouw sector of elders verder te komen. Dat geldt voor 45-plussers, maar net zo goed voor andere leeftijdsgroepen. Bijscholing is een optie, maar bijvoorbeeld ook het lopen van een stage bij een ander bedrijf.

STER Reclame