Raheem Sterling legt aan voor de 4-0 tegen Tsjechië

Stuntelende Tsjechen niet opgewassen tegen Sterling en Kane

Engeland is de kwalificatiecyclus voor het EK in 2020 begonnen met een klinkende 5-0 overwinning op Tsjechië. Grote man op Wembley was Raheem Sterling. De kleine aanvaller van Manchester City maakte een hattrick en forceerde een strafschop.

Oppermachtig Engeland

Engeland was in de eerste helft oppermachtig, maar kreeg wel een tegenvaller te verwerken toen Eric Dier na een kwartier al geblesseerd naar de kant moest. Met Barkley in de ploeg bleef de thuisploeg dominant en na 24 minuten werd het verzet van de ver inzakkende Tsjechen voor het eerst gebroken.

Aanvoerder Harry Kane verstuurde een subliem steekpass richting Jadon Sancho, die - randje buitenspel - op zijn beurt Sterling bediende. De aanvaller van Manchester City miste niet.

Op slag van rust zorgde Kane uit een strafschop voor 2-0, nadat Sterling op weg naar het doel in de mangel werd genomen door Tomás Kalas (oud-Vitesse) en Pavel Kaderábek. Voor Kane was het zijn 21ste treffer in 36 interlands.

Harry Kane maakt tegen de Tsjechen zijn 21ste interlandtreffer voor Engeland

Na rust kwamen de Tsjechen een stuk beter voor de dag. Een kopbal van Soucek verdween net naast de paal van de Engelsen en kort daarna kon Pavelka uit een hoekschop vrij op het doel schieten. Zijn inzet miste kracht, waardoor doelman Jordan Pickford in twee instanties kon oprapen.

Aan de andere kant kwamen de Tsjechen goed weg toen Kalas de bal verkeerd raakte en via de hand van Celustka bijna het eigen doel vond. Even later schutterde Kalas opnieuw: de verdediger schoot de bal hard tegen Sancho aan, maar zag de bal tot zijn opluchting over het doel verdwijnen.

Ook aan de derde Engelse treffer ging gestuntel van de Tsjechen vooraf, maar de afronding van Sterling mocht er zijn. Met een afgeweken schot liet Sterling even later zelfs een hattrick aantekenen, zijn eerste in het shirt van Engeland.

Voor Kalas (tegenwoordig spelend voor Bristol City) werd de avond er een om snel te vergeten. Kort voor tijd werkte hij de bal nog knullig in eigen doel: 5-0.

Bijzondere debuten

Sterling werd in de 70ste minuut door bondscoach Gareth Southgate beloond met een publiekswissel. Voor hem in de ploeg kwam de door Bayern München begeerde Chelsea-tiener Callum Hudson-Odoi, die zich nu met 18 jaar en 135 dagen de jongste debutant ooit bij de Engelsen in een officiële wedstrijd mag noemen.

Tien minuten daarvoor maakte Declan Rice ook al zijn opwachting. De veelbesproken controleur van West Ham United speelde in het verleden drie oefenduels voor de A-ploeg van Ierland, maar koos onlangs voor een vervolg bij het Engelse elftal.

Declan Rice (rechts) en Ross Barkley bezig met hun warming-up langs de lijn bij het duel met Tsjechië

Bulgarije redt punt door spookstrafschop

Eerder op de avond leek Montenegro in Sofia drie waardevolle punten in de wacht te slepen, maar daar stak arbiter Ruddy Buquet een stokje voor.

Stefan Mugosa, spelend bij het Zuid-Koreaanse Incheon United, schoot de Montenegrijnen kort na rust op voorsprong door doelman Nikolay Mihaylov (oud-FC Twente) in de verre hoek te passeren.

Acht minuten voor tijd kregen de Bulgaren een strafschop na een overtreding van Vladimir Jovovic op Stanislav Kostov. Het fluitsignaal was terecht, maar de overtreding leek zeker een meter buiten de zestien van Montenegro te zijn begaan.

In de EK-kwalificatie wordt echter geen gebruikgemaakt van videoarbitrage en dus redde Todor Nedelev een punt voor Bulgarije.

Uitslagen groep A

Engeland-Tsjechië 5-0
Bulgarije-Montenegro 1-1

Maandag gaat Engeland op bezoek bij Montenegro, dat in eigen stadion nog nooit verloor van de Engelsen: in 2013 werd het 2-2, in 2013 1-1. Kosovo ontvangt Bulgarije.