Wielerwatchers: Alaphilippe topfavoriet voor Milaan-Sanremo

time icon
ANP

Tradities zijn er om in stand gehouden te worden. Tussen Milaan en Sanremo zitten zaterdag 291 kilometers, beklimmingen van de Cipressa en de Poggio en er volgt, na ongeveer zeven uur fietsen, een massasprint.

Dat voorspelt althans wieleranalist Danny Nelissen. "Ik denk dat het een sprint van een man of vijftig wordt. En dan is het de vraag of Groenewegen, Gaviria en Bennett er nog bijzitten."

Groenewegen

De naam van Groenewegen is gevallen. Wat kunnen we van de Nederlander van Jumbo-Visma verwachten bij zijn debuut? "Ik was verbaasd dat hij Sanremo toch gaat rijden. Die wedstrijd stond aanvankelijk niet op zijn programma. Hij is vroegtijdig afgestapt in Parijs-Nice, dat is alleen maar om extra rust te nemen. Er wordt dan door de ploeg gezegd dat hij start om het parcours een keer te verkennen, zodat hij in de toekomst mee kan doen om de zege, maar dat is perspraat. Je start om te winnen, je start niet om te leren."

Toch neemt Nelissen de sprinter niet op in zijn verwachte topvijf. "Ik denk niet dat hij kan winnen dit jaar, ik denk ook dat het nog een jaartje te vroeg komt. Het hangt ervan af of hij er na de Cipressa nog bij zit."

Wielerwatchers NOS, van links naar rechts: Kock, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Nelissen ANP/NOS

Als Nelissen toch namen van winnaars moet noemen, denkt hij vervolgens aan twee niet-sprinters, aan een duo van Deceuninck-QuickStep. "Ik heb al mooie optredens gezien dit jaar. Van Alaphilippe met name. En Gilbert doet het supergoed." Ook Michal Kwiatkowski en Oliver Naesen hebben volgens Nelissen laten zien dat ze de vorm hebben om weg te geraken.

"Het zal weer een afwachtende koers worden. Met een ontploffing op de heuvels. Voor de Cipressa zal er wel wat wegrijden, maar het is toch wachten tot de Poggio. En dan hangt het af van de benen van één renner die het verschil kan maken. Alaphilippe zou dat kunnen."

Sterren

Kock Lippens Ducrot Van den Berg Nelissen
***** Cort Nielsen Ewan Alaphilippe Alaphilippe Alaphilippe
**** Alaphilippe Gaviria Kwiatkowski Ewan Kwiatkowski
*** Sagan Viviani Terpstra Viviani Naesen
** Viviani Alaphilippe Ewan Trentin Viviani
* Valverde Trentin Sagan Gilbert Trentin

Maar de twijfel regeert bij Nelissen. "Volgens mij is het in de laatste tien jaar vijf keer een sprint geworden en vijf keer niet. Het is lastig te voorspellen. Ik zei in het begin dat ik een sprint verwachtte van vijftig renners, maar ik weet het ook niet. Ik heb net zoveel gelijk als degene die zeggen dat het geen sprint wordt."

Over gelijk hebben gesproken; in 2018 voorspelde geen van de wielerwatchers de juiste winnaar. Sterker nog, Vincenzo Nibali werd niet één keer genoemd door het vijftal. De Italiaan versnelde op de Poggio en bleef in de afdaling van vijf kilometer naar Sanremo uit de greep van het peloton. Ook de namen van Caleb Ewan (tweede), Alexander Kristoff (vierde) en Jurgen Roelandts (vijfde) werden vorig jaar niet genoemd in de voorspellingen vooraf.

Ewan

Dat laten commentatoren Gio Lippens, Maarten Ducrot en Joris van den Berg niet nog een keer gebeuren. Nu nemen ze bijvoorbeeld Ewan, die dit jaar in de UAE Tour al sterk was op een aankomst heuvelop, wel op in hun topvijf.

Maar het toont aan hoe lastig de eerste grote voorjaarsklassieker te voorspellen is. Er zijn wel dertig kanshebbers op de overwinning in de 110de editie. Het komt overeen met de heersende gedachte in het peloton: het is de makkelijkste koers om uit te rijden, maar de moeilijkste om te winnen.

Zaterdag tussen 16.46 en 17.27 uur wordt de eerste renner aan de finish verwacht. 'La Primavera' is bij de NOS te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Op NPO Radio 1 zijn er live-flitsen met Gio Lippens. In het Sportjournaal van 18.50 uur (en NOS.nl) is een samenvatting te zien.

STER Reclame