ANP
NOS NieuwsAangepast

Voormalig minister en Eurocommissaris Frans Andriessen (89) overleden

Voormalig KVP-leider en minister van Financiën Frans Andriessen is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP.

Andriessen was in 1972 de laatste lijsttrekker van de Katholieke Volkspartij en speelde in de jaren daarna een belangrijke rol bij de totstandkoming van het CDA.

Oud-minister en Eurocommissaris Frans Andriessen overleden

Als fractieleider van de KVP steunde hij het linkse kabinet-Den Uyl, maar hij stond er ook kritisch tegenover. Mede omdat Den Uyl Andriessen niet in zijn tweede kabinet wilde, ging het CDA in 1977 met de VVD regeren.

Andriessen werd in dat kabinet onder leiding van premier Van Agt minister van Financiën. Het kabinet beloofde fors te gaan bezuinigen om de economie weer op orde te brengen, maar er kwam weinig van terecht. Uit frustratie daarover trad Andriessen in 1980 af.

Vice-premier in dat kabinet was VVD'er Wiegel. In een reactie op Andriessens dood zegt hij over die episode dat hij het destijds inhoudelijk met Andriessen eens was. Toch steunde Wiegel hem niet, omdat dan een kabinetscrisis dreigde en Den Uyl mogelijk weer aan de macht zou komen. Wiegel noemt Andriessen zowel een rechtlijnige als een fatsoenlijke en hartelijke man.

Delors

Andriessen was na zijn ministerschap dertien jaar lang lid van de Europese Commissie. Als vicevoorzitter aan de zijde van de Fransman Jacques Delors speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Europese Unie en de oprichting van de Economische en Monetaire Unie, die later leidde tot de invoering van de euro.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie herinnert Andriessen zich als een vriendelijke, weloverwogen collega, die van grote betekenis is geweest bij het versterken van de Europese Unie en de introductie van de euro. Het was een voorrecht om met hem te werken, laat Juncker weten. "Europa en ik persoonlijk zullen hem missen."

De huidige CDA-leider Buma noemt Andriessen een man van principes en een politicus met groot gezag. "Als Tweede Kamerlid, senator, minister van Financiën en Eurocommissaris heeft hij heel veel voor ons land en voor Europa betekend", zegt Buma. CDA-voorzitter Ploum vindt Frans Andriessen "een grootheid". Hij noemt hem excellent en standvastig en altijd betrokken.

Vicepremier De Jonge typeert Andriessen als een man met een rijke politieke carrière, die veel heeft betekend voor Nederland, voor de KVP en voor het CDA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl