NOS Nieuws

Wekdienst 22/3: stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht

Goedemorgen! Vandaag is er in Utrecht een stille tocht voor slachtoffers van de aanslag en komen Nederlandse sporters terug van de Special Olympics.

De dag begint op veel plaatsen grijs. In de loop van de dag is er van het zuiden uit meer ruimte voor de zon. De temperatuur kan lokaal oplopen tot 19 graden, in het noorden met meer bewolking tot hooguit 13 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Utrecht begint om 19.00 uur een stille tocht om de slachtoffers van de aanslag van maandag te herdenken. Ook wordt hoofdverdachte Gökmen T. voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie houdt er "ernstig rekening mee" dat T. een terroristisch motief had.
  • De Nederlandse sporters komen terug van de Special Olympics in Abu Dhabi. De 64 sporters hebben tientallen medailles gewonnen. Ze landen aan het begin van de middag op Schiphol.
  • Vandaag vergaderen Europese regeringsleiders over de relatie met China. Daar staat de vraag centraal of de EU kritischer moet worden over Chinese investeringen en de Nieuwe Zijderoute.
  • En vanavond is het Boekenbal in Amsterdam. Dit feestje is de officiële opening van de Boekenweek. Het thema van deze 84ste editie is 'De moeder, de vrouw'.

Wat heb je gemist?

Het Verenigd Koninkrijk krijgt uitstel voor de brexit. De deadline was eigenlijk volgende week vrijdag, maar de EU geeft uitstel tot 22 mei om te voorkomen dat het een no-deal-brexit wordt. Het Lagerhuis moet dan wel snel instemmen met een brexitdeal, is de voorwaarde. Premier May gaat daarmee akkoord, zei ze gisteravond in Brussel.

Volgens premier Rutte is door het verleende uitstel een "crash" voor volgende week voorkomen. Wel blijft het brexit-proces moeizaam, zei hij.

Ander nieuws uit de nacht:

De advertentie van Boeing

En dan nog dit:

"Een oceaan van modder in Mozambique, zo ver het oog reikt", in grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe hebben mensen moeten vluchten voor hun leven na orkaan Idai een week geleden. Er zijn zeker vijfhonderd doden. NOS-correspondent Bram Vermeulen kwam woensdag aan in Mozambique - dit is zijn eerste reportage over wat Idai heeft aangericht.

'Een oceaan van modder in Mozambique, zo ver het oog reikt'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl