Europese leiders, onder wie Rutte, Tusk en May, op de EU-top in Brussel AFP

De Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk uiterlijk tot 12 april de tijd om een ander brexit-plan te presenteren aan de EU. Dat hebben de Europese regeringsleiders besloten op een top in Brussel.

De datum is gekozen omdat de Britten na 12 april geen deelname aan de Europese verkiezingen meer kunnen organiseren. Met het uitstel is een dreigende no-deal-brexit op 29 maart van de baan.

Als het de Britten lukt tijdig het plan te presenteren en het Lagerhuis de deal goedkeurt, wordt de brexit uitgesteld tot 22 mei.

Crash voorkomen

Volgens premier Rutte is door het verleende uitstel een "crash" voor volgende week voorkomen. Wel blijft het brexit-proces moeizaam, zei hij. EU-president Tusk benadrukte dat de Europese Unie zich blijft voorbereiden op een no-deal-brexit.

Rutte: 'Kans op ordelijke brexit is groter geworden'

De Britse premier May zei er na het uitstel "alles aan te doen" om ervoor te zorgen dat de Britten de EU verlaten met een akkoord. Wel heeft ze liever een no-deal-brexit dan een lang uitstel.

De Europese regeringsleiders hebben in Brussel urenlang overlegd over het verzoek van May om de brexit uit te stellen. Ze had om het uitstel gevraagd omdat het Lagerhuis de brexit-deal tussen de Britten en de EU tot twee keer toe heeft afgewezen.

STER reclame