Luka Modric in actie tegen Azerbeidzjan

Moeizame zege Kroatië op Azerbeidzjan, Polen wint in Oostenrijk

Vice-wereldkampioen Kroatië is moeizaam van start gegaan in de kwalificatiestrijd voor het EK van 2020. In groep E werd thuis een zwaarbevochten 2-1 zege geboekt op Azerbeidzjan, de nummer 108 van de wereldranglijst.

De Azerbeidzjanen toonden weinig ontzag voor de verliezend finalist van het WK in Rusland (4-2 nederlaag tegen Frankrijk) en zochten waar mogelijk de aanval. Na een klein kwartier was Ranil Sjejdajev zelfs al dicht bij de openingstreffer, maar hij stuitte op doelman Lovre Kalinic. Die was in de 19de minuut echter kansloos toen Sjejdajev na een snelle counter hard uithaalde: 0-1.

Duimschroeven

Kroatië slaagde er amper in gevaarlijk te worden. Een schuiver van Luka Modric ging voorlangs en een kopbal van de winnaar van de Gouden Bal in 2018 zeilde rakelings langs het vijandelijke doel. Pas kort voor rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte, toen Borna Barisic na een hoekschop in de rebound toesloeg.

Na rust draaide Kroatië de duimschroeven aan en verscheen het vaker dreigend voor de goal van Azerbeidzjan. Toch duurde het tot de 79ste minuut voordat de ban gebroken werd. Na slecht uitverdedigen door de gasten belandde de bal bij Andrej Kramaric die met een fraaie krul de tweede paal vond: 2-1.

Uitslagen EK-kwalificatiegroep E

Kroatië - Azerbeidzjan 2-1
Slowakije - Hongarije 2-0

De topper in kwalificatiegroep G tussen Oostenrijk en Polen leverde vooral voor rust een teleurstellend schouwspel zonder veel opwindende momenten op. Pas diep in de tweede helft ontbrandde het duel enigszins. De Oostenrijkse doelman Heinz Lindner pareerde in de 69ste minuut een schot van Tomasz Kedziora, maar invaller Krzysztof Piatek kon de bal alsnog inkoppen: 0-1.

Heinz Lindner stopt een schot van de Pool Kamil Grosicki

Enkele minuten later faalde de doelpuntenmaker toen hij vrij voor het doel van Lindner opdook. Hij schoot hard naast. Oostenrijk putte moed uit de misser en kreeg nog twee kansen om koppend langszij te komen, maar Marc Janko zag zijn inzet net naast gaan en David Alaba vond doelman Wojciech Szczesny op zijn weg.