Evacués uit het rampgebied bivakkeren in een school in Beira AFP

Dodental overstroming zuidelijk Afrika stijgt naar 500

time icon

Het dodental in Mozambique, Malawi en Zimbabwe als gevolg van de orkaan Idai en de daaropvolgende overstromingen, is opgelopen tot boven de 500. Er wordt gevreesd dat daar nog honderden doden bijkomen, als duidelijk wordt hoeveel meer slachtoffers er zijn gevallen in compleet ondergelopen dorpen en grotere plaatsen.

Een week geleden trok de orkaan Idai vanaf de Indische Oceaan zuidelijk Afrika in. Dat ging gepaard met vloedgolven van zes meter hoog en lang aanhoudend noodweer. Rivieren traden buiten hun oevers. Er is een modderzee in het binnenland ontstaan van meer dan 3000 vierkante kilometer, in een gebied dat vele dorpen en stadjes telde.

De weg die Mozambique met Zimbabwe verbindt, in de woorden van correspondent Bram Vermeulen "de levensader van zuidelijk Afrika", is op veel plaatsen vernield en wordt omringd door ondergelopen gebied. Mensen die voor de modder op de vlucht zijn geslagen, kamperen nu langs de weg.

NOS-correspondent Bram Vermeulen is in het Afrikaanse land om verslag te doen van de gevolgen van orkaan Idai. Zet je geluid aan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Een oceaan van modder in Mozambique, zo ver het oog reikt'

Volgens de VN hebben in Mozambique 400.000 mensen hun huis moeten verlaten. Reddingswerkers werken non-stop in de ondergelopen regio om mensen van daken en heuvels en uit bomen te halen en naar droger gebied te brengen. Ze hebben de grootste moeite om de getroffen dorpelingen te bereiken, aangezien wegen en waterwegen moeilijk begaanbaar zijn.

In Malawi zijn meer dan 920.000 mensen gevlucht voor het water, meldt de VN-organisatie Wereldvoedselprogramma. Zimbabwe schat in dat zeker 200.000 gedupeerden de komende maanden afhankelijk zijn van voedselhulp. President Mnangagwa heeft voor zaterdag en zondag twee dagen van rouw afgekondigd.

STER Reclame