Belgen simpel langs Rusland, valse start Schotland in Kazachstan

EK-kwalificatie: België-Rusland

België is de EK-kwalificatiestrijd in groep I begonnen met een thuisoverwinning op Rusland. Het werd in een duel zonder veel doelkansen 3-1 in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel.

De Belgen, die het moesten stellen zonder de vaste krachten Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Vincent Kompany en Axel Witsel, kwamen na een klein kwartier op 1-0. Na een fraai uitgespeelde aanval schoot Youri Tielemans vanaf de rand van het strafschopgebied raak. Het was voor de middenvelder van Leicester City in zijn twintigste interland zijn eerst goal voor België.

Lang kon de nummer één van de wereldranglijst niet genieten van de voorsprong. Na een terugspeelbal verspeelde doelman Thibaut Courtois knullig de bal aan Denis Tsjerysjev, die de bij Real Madrid op de reservebank terechtgekomen sluitpost behendig omzeilde en knap het lege doel vond.

Strafschop Hazard

Toch kon de thuisploeg met een tevreden gevoel de kleedkamer opzoeken. Kort nadat een inzet van Michy Batshuayi op de lijn was gekeerd door een Russische verdediger, mocht Eden Hazard na een overtreding van Joeri Zjirkov op hemzelf vanaf elf meter aanleggen. De aanvoerder maakte geen fout: 2-1.

Na de pauze wierpen de Russen een muur op, waartegen de gastheren keer op keer te hoop liepen. Bij een van de spaarzame kansen ontbeerde Batshuayi het nodige geluk. Hij trof slechts de paal. Even later kreeg de aanvaller van Crystal Palace in kansrijke positie de bal niet onder controle, maar Eden Hazard was er als de kippen bij om de 3-1 eindstand te laten aantekenen.

Jeldos Achmetov van Kazachstan

Al eerder op de dag werd in dezelfde groep de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2020 afgewerkt en die leverde meteen een opmerkelijke uitslag op. Kazachstan was in Astana met 3-0 te sterk voor Schotland.

Joeri Pertsoech opende al na zes minuten de score. Amper bekomen van de schrik kregen de Schotten in de tiende minuut opnieuw een treffer om de oren. Ditmaal was Jan Vorogovskij succesvol na een prachtige pass binnendoor van Islambek Kuat.

Enorme domper

Kort na rust gaf Baktijor Zajnoetdinov de overwinning voor de Kazachen, die als nummer 117 ver onder de Schotten (40) staan op de wereldranglijst, koppend extra cachet.

De 3-0 nederlaag is niets minder dan een enorme domper voor Schotland, dat volgend jaar een van de twaalf gastheren voor het EK zal zijn.

Cyprus had geen moeite om San Marino op de knieën te krijgen. Na een bliksemstart - na 31 minuten had de thuisploeg al vier keer gescoord - werd in Nicosia het 5-0.