Forum-leider Baudet staat de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Baudet: bereid om compromissen te sluiten

Forum voor Democratie-leider Baudet is bereid om compromissen te sluiten. "Wij snappen dat Nederland een coalitieland is en dat je dus op punten ook water bij de wijn moet doen", zei hij over de grote overwinning die zijn partij gisteren haalde bij de Statenverkiezingen. Forum wordt waarschijnlijk ook de grootste in de Eerste Kamer.

Baudet denkt dat de regeringspartijen VVD en CDA in zijn richting zullen bewegen, omdat ze geschrokken zijn van de uitslag. "Daar wachten we een beetje op", voegde hij eraan toe. Baudet zei verder dat hij met iedereen wil praten.

Buitenspel

Eerder vandaag riepen andere partijen Forum op tot samenwerking. Volgens D66-fractievoorzitter Jetten heeft Forum zichzelf uitgesloten door zijn standpunten over het klimaat en door de wens dat Nederland uit de EU moet. Baudet zei daarover dat nog moet blijken of dat klopt, of dat Jetten zichzelf buitenspel heeft gezet. Hij erkende dat de verschillen tussen hem en D66 wel heel groot zijn.

Baudet: Forum voor Democratie is klaar voor bestuurlijke rol

De Forum-leider wil een koerswijziging van het kabinet. Het liefst ziet hij dat er snel nieuwe verkiezingen komen voor de Tweede Kamer, maar zolang die er niet zijn wil hij vanuit de Eerste Kamer druk zetten op het kabinet om zijn agendapunten te realiseren.

De grote verkiezingsoverwinning van gisteren toont volgens hem dat veel Nederlanders achter de ideeën van Forum staan: "Minder immigratie, stoppen met die klimaat-onzin en de koopkracht snel herstellen. Volgens mij willen heel veel mensen in Nederland dat."

Baudet benadrukte dat het nu eerst om de provincies gaat, en dat de Eerste Kamer pas in mei wordt gekozen.

Hij zei dat zijn partij genoeg mensen heeft om Provinciale Staten te bemannen. "En we hebben ook allerlei mensen achter de hand die straks als dat lukt een leidende besturende rol kunnen gaan spelen in de provincies", voegde hij eraan toe

Wiegel informateur

Baudet heeft VVD-coryfee Hans Wiegel gevraagd als informateur voor het vormen van een college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. FvD is in Zuid-Holland de grootste partij in de Provinciale Staten geworden.

Wiegel bevestigt dat Baudet hem gevraagd heeft. Hij spreekt van een "ongelofelijke" uitslag voor Forum. "Hij wist dat ik in Den Haag ook het college in elkaar heb getimmerd. Ik heb erover nagedacht, en over een paar dagen gaan we met elkaar eten en dan nemen we alles door." Wiegel zegt dat hij en Baudet elkaar zo'n acht jaar kennen.

Verder twitterde Baudet dat hij Paul Scheffer bereid heeft gevonden om verkennende gesprekken te voeren over een college in Noord-Holland. Scheffer is hoogleraar en publicist en hij was partij-ideoloog van de PvdA. Scheffer zegt dat hij gaat praten met Forum-lijsttrekker Dessing, maar dat er geen sprake van is dat hij informateur wordt in de provincie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl