Wit-Rusland eerste horde op weg naar EK; dit is Oranjes tegenstander

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wit-Rusland, Oranjes tegenstander op weg naar EK 2020
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na het succes in de Nations League met sensationele wedstrijden tegen de laatste twee wereldkampioenen begint voor het Nederlands elftal vanavond de kwalificatiereeks voor het EK van 2020.

Waar de Nations League vooral een vangnet is richting het EK, is de kwalificatiereeks die vandaag begint de hoofdroute. Eindigt Nederland bij de eerste twee in de groep, dan is het EK bereikt. Wit-Rusland is vanavond de eerste tegenstander. Maar wat weten we daar eigenlijk van?

De kwalificatiegroep van Oranje NOS

Oranje treft in Wit-Rusland een mede-groepswinnaar uit de Nations League, terwijl de andere drie tegenstanders die de ploeg van Koeman treft (Duitsland, Estland, Noord-Ierland) allemaal degradeerden uit hun divisie.

Nederland-Wit-Rusland begint donderdagavond om 20.45 uur en is live te volgen in een blog op NOS.nl en in de NOS-app. De wedstrijd is daar ook te zien, evenals op NPO 3. Het duel is ook te volgen via NPO Radio 1. De wedstrijd tegen Duitsland op zondagavond wordt uitgezonden op NPO 1.

De aanvalslinie van Nederland is gewaarschuwd: Wit-Rusland kreeg in de laatste zes duels geen enkel tegendoelpunt. Het werd met vlag en wimpel groepswinnaar in divisie D, al was de tegenstand niet bijzonder indrukwekkend met Luxemburg, San Marino en Moldavië.

2017: Virgil van Dijk troeft Anton Saroka af AFP

Oude bekende

Op de lijst met 23 spelers is het even zoeken naar bekende namen. Eigenlijk is er maar één speler die bij de voetballiefhebber een belletje doet rinkelen: Aljaksandr Hleb, inmiddels 37 jaar en de oudste speler van de selectie.

Met Arsenal verloor Hleb in 2006 de Champions League-finale van zijn latere werkgever FC Barcelona. Na Barça speelde hij voor Stuttgart en Wolfsburg en kwam hij in verschillende Oost-Europese competities terecht. Afgelopen seizoen speelde hij bij BATE Borisov, waarmee hij de Wit-Russische titel pakte.

2005: Alexander Hleb juicht mee na een goal van Dennis Bergkamp voor Arsenal EPA

Vysjejsjaja Liga

Hleb en maar liefst veertien andere spelers uit de selectie komen uit in de Wit-Russische competitie, de Vysjejsjaja Liga, die over anderhalve week weer begint. Vanwege de strenge winter loopt een seizoen in Wit-Rusland van maart tot november.

Het voornaamste aanvallende gevaar van de nationale ploeg komt van Stanislav Dragoen, middenvelder van BATE Borisov. Hij was goed voor vijf van de tien doelpunten in de Nations League. Anton Saroka, die vorig seizoen nog in de Belgische competitie bij Lokeren speelde, wist drie keer te scoren. Hij staat tegenwoordig ook onder contract bij BATE Borisov.

De overige doelpunten van Wit-Rusland in de Nations League werden gemaakt door Igor Stasevitsj (ook al van BATE Borisov) en Yoeri Kovalev van Sjachtjor Salihorsk, eveneens een club uit Wit-Rusland.

Dertien jaar op rij de beste

BATE Borisov is heer en meester in de vaderlandse voetbalcompetitie die ook niet uitblinkt in onvoorspelbaarheid, al zal BATE daar niet mee zitten. De club won de afgelopen dertien seizoenen elk jaar de titel.

In augustus vorig jaar namen de Wit-Russen het op tegen PSV om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Dat ging de ploeg minder goed af; PSV bleek over twee wedstrijden een maatje te groot.

In eigen land is het aantal landstitels overigens bijna goed voor een record. Slechts twee Europese clubs wisten ooit een langere serie te maken. Skonto Riga (Letland) en Lincoln (Gibraltar) pakten de titel veertien jaar achter elkaar.

Het wereldrecord is in handen van Tafea FC, topclub op het eiland Vanuatu, 2.000 kilometer ten oosten van Australië. Tussen 1994 en 2009 werd Tafea vijftien keer kampioen op het eiland in Oceanië.

De prestaties van BATE Borisov in de Wit-Russische competitie NOS

Terug naar het nationale elftal van Wit-Rusland. Het land staat weliswaar 78ste op de FIFA-wereldranglijst, tussen Oeganda en Canada, maar hield de latere wereldkampioen Frankrijk in 2016 nog op 0-0.

Van de acht interlands van Oranje tegen de Wit-Russen gingen er twee verloren. In 1995 ging het mis in Minsk, waarna Oranje zich dankzij een misstap van Tsjechië alsnog plaatste voor het EK van 1996.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3 1995: Wit-Rusland-Nederland 1-0

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 2016: Nederland-Wit-Rusland 4-1

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 2017: Wit-Rusland-Nederland 1-3

Ruim tien jaar later (november 2007) verloor het Nederlands elftal opnieuw in Minsk, nadat het zich al had gekwalificeerd voor het EK van 2008.

In de (mislukte) kwalificatiereeks voor het WK van 2018 trof Oranje ook Wit-Rusland. Beide ontmoetingen werden gewonnen. In De Kuip zegevierde Oranje met 4-1, in Borisov werd het 3-1 voor Nederland.

Een EK of WK voetbal bereikte Wit-Rusland nog nooit. En als het aan Oranje ligt, blijft dat voorlopig ook zo.

STER Reclame