NOS

Goedemorgen! In deze speciale wekdienst kun je even rustig al het nieuws teruglezen rond de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren. Bijna alle stemmen zijn inmiddels geteld, dus er is een goed beeld van de uitslag.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Eerst nog even het weer: de astronomische lente begint rustig met wolkenvelden en opklaringen. In de ochtend is er eerst nog kans op mist. Vanmiddag wordt het 11 tot 16 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Het belangrijkste nieuws over de Provinciale Statenverkiezingen:

 • 94 procent van de stemmen is geteld. De opkomst was met 56 procent veel hoger dan de vorige keer in 2015. Toen was het nog 48 procent.
 • Groot feest bij Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet heeft de meeste stemmen gekregen. De partij komt op 12 zetels in de Eerste Kamer uit, dat geldt ook voor de VVD.
 • Ook GroenLinks heeft veel terrein gewonnen en groeit van 4 naar 9 zetels in de Senaat. De partij werd de grootste in onder meer Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Zwolle en Nijmegen.
 • SP en PVV vingen de grootste klappen op. De partij van Wilders verliest 4 zetels in de Eerste Kamer en komt nu uit op 5. SP gaat terug van 9 naar 4 zetels.
 • Volg al het laatste nieuws over de uitslag en de reacties in ons liveblog en op NPO 1 en NPO Radio 1.

Bekijk hier de uitslagen in jouw provincie en gemeente

In de onderstaande kaart kun je per provincie en per gemeente kijken hoe de stemmen zijn verdeeld. Ook kun je bekijken hoe de zetels verdeeld worden over de Eerste Kamer.

Bekijk hier de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen

Voor wie meer wil weten over de verkiezingen:

 • Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat met de overwinning van zijn partij bij de verkiezingen de arrogantie en stupiditeit van de zittende bestuurders is afgestraft.
 • De grote winst van Forum voor Democratie tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten gaat vooral ten koste van de PVV. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.
 • De aanslag in Utrecht lijkt weinig invloed te hebben gehad op het stemgedrag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Driekwart van de kiezers zegt dat het niet heeft bijgedragen aan het uitbrengen van hun stem.

Benieuwd hoe de uitslagenavond verliep? Kijk hier de samenvatting:

Samenvatting uitslagenavond: Forum grote winnaar, Rutte gaat kopjes koffie drinken

Ander nieuws uit de nacht:

 • In de Rotterdamse wijk Feijenoord is een man doodgeschoten. Ambulancemedewerkers hebben nog geprobeerd om de man te helpen, maar hij is korte tijd later aan zijn verwondingen overleden. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor.
 • Nieuw-Zeeland verbiedt per direct alle automatische en semi-automatische vuurwapens. Premier Ardern nam dat besluit naar aanleiding van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, waarbij vijftig mensen werden vermoord.
 • De regering van Nicaragua belooft alle demonstranten vrij te laten die sinds april vorig jaar zijn opgepakt. De vrijlating van de meer dan 700 demonstranten was een eis van de oppositie om door te gaan met besprekingen met de regering.

En dan nog even dit:

Wil je liever lezen hoe er in jouw gemeente is gestemd? Vul dan hieronder jouw plaats in en een robot doet het werk. Deze verkiezingen experimenteert de NOS met een voor elke Nederlandse gemeente door een robot geschreven artikel over de uitslagen. Meer over dit experiment lees je hier.

De uitslagen per gemeente in een bericht

Fijne dag!

STER reclame