Rijkswaterstaat

20 kuub aangespoelde plastic rommel van Rottumeroog weggehaald

time icon

Tien megazakken met afval worden vandaag van het eiland Rottumeroog gehaald. In elk zak zit een kubieke meter rommel die is aangespoeld nadat containerschip MSC Zoe 342 containers had verloren.

Het afval is de afgelopen weken verzameld op Rottumeroog (oppervlakte 2,5 km2) en de zandplaat Zuiderduintjes (minder dan 1 km2). Gisteren zijn ook al tien zakken afval van Rottumerplaat (7,8 km2) gehaald.

Het gaat onder meer om plastic verpakkingsmaterialen, plastic kaarsen en plastic pompjes. Op diverse plaatsen zijn ook microplastics aangetroffen.

Deze grootschalige opruimactie wordt nu gehouden omdat de vogels daar binnenkort gaan broeden. Henk Middendorp van Rijkswaterstaat vertelt aan RTV Noord: "Wij willen deze onbewoonde eilanden vanaf nu met rust laten tot half augustus."

Klepelzuiger

De grootste uitdaging is het kleine afval, het microplastic. Middendorp: "Afgelopen week is bij Schiermonnikoog veel van die kleine rommel opgezogen door een klepelzuiger."

Een klepelzuiger snijdt een laag van soms wel 40 centimeter grond af en zuigt dat op in een bak. Een aannemer in Harlingen gaat het zand filteren en alle kleine korrels eruit halen. Het zand kan dan weer terug.

Hoe lang de opruimacties nog gaan duren, kan Middendorp niet zeggen. "Maar we zijn er dit jaar zeker nog niet klaar mee."

Dit is een artikel van

STER Reclame