NOS Nieuws

Wekdienst 20/3: naar de stembus en wat deed nieuwe verdachte aanslag Utrecht?

Goedemorgen op deze verkiezingsdag! We kunnen vandaag stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Om half 8 gaan de stembussen open. En vandaag wordt mogelijk meer duidelijk over de rol van de nieuwe verdachte bij de aanslag in Utrecht.

Er trekken vandaag wolkenvelden over het land, met in het noorden kans op wat lichte regen. De zon laat zich regelmatig zien, er staat weinig wind en het wordt 9 tot 13 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is dus de dag van de Provinciale Statenverkiezingen. De verkiezing wordt ook door landelijke partijen goed in de gaten gehouden. De Provinciale Statenleden kiezen namelijk de senatoren in de Eerste Kamer. De verwachting is dat de coalitie de meerderheid in die Eerste Kamer gaat verliezen. Verder mogen we vandaag ook stemmen voor de Waterschappen. Volg alle ontwikkelingen vandaag in ons liveblog.
  • In Utrecht is gisteravond een tweede verdachte opgepakt naar aanleiding van de aanslag van maandag. Onduidelijk is nog wat de rol is geweest van de 40-jarige man. Mogelijk horen we daar later vandaag meer over.
  • Het Joegoslavië-tribunaal doet uitspraak in het hoger beroep tegen de voormalig Bosnisch-Servische president Karadzic. Hij werd in 2016 tot 40 jaar cel veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Karadzic ging in beroep, omdat hij vindt dat hij onschuldig is. Ook de aanklagers gingen in beroep, omdat zij levenslang hadden geëist.

Wat heb je gemist?

De landelijke partijleiders hebben aan het begin van het NOS-verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen kort stilgestaan bij de gebeurtenissen in Utrecht. Ze betuigden hun medeleven met slachtoffers en nabestaanden, en spraken met waardering over de inzet van de politie en hulpverleners.

PVV-leider Wilders en Forum-leider Baudet haalden meteen uit naar de regering-Rutte. Zij houden die verantwoordelijk voor wat er maandag gebeurde en legden een verband met het immigratie- en integratiebeleid. Rutte noemde de woorden van Wilders en Baudet onaanvaardbaar.

Ook GroenLinks-leider Klaver noemde de uitspraken ongepast. In één-op-één-debatten kwamen daarna allerlei thema's aan de orde die de partijleiders zelf hadden aangedragen, van megastallen tot internationale samenwerking en het klimaat.

Partijleiders herdenken Utrecht aan begin debat

En dan nog even dit:

Misschien wel het opvallendste moment van de avond: Rutte kreeg in het debat met Asscher een black-out. "Caroliene, ik ben het even kwijt. Help!", riep hij grappend naar zijn politiek assistente in het publiek. Asscher maakte van de gelegenheid gebruik om uitgebreid zijn verhaal te doen over pensioenen en een beter inkomen voor onderwijzers.

Rutte over 'Caroliene?': 'Het was echt een ramp'

Ander nieuws uit de nacht:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl