NOS NieuwsAangepast

Google doet aanpassingen onder druk Brussel, ‘vlak voor nieuwe boete’

Google gaat gebruikers van een Android-telefoon actief vragen welke browser of zoekmachine ze willen installeren. Daarmee probeert de internetgigant nieuwe sancties van de Europese Commissie te voorkomen.

Vorig jaar legde de commissie Google een recordboete op van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android.

Het bedrijf kan een boete krijgen tot maximaal 5 procent van de wereldwijde dagomzet van moederbedrijf Alphabet als het zich niet houdt aan de opdrachten van de Europese Commissie.

Oneerlijk voordeel

Volgens de commissie had het bedrijf oneerlijk voordeel ten opzichte van zijn concurrenten door het standaard instellen van zijn Chrome-browser en Google-zoekmachine. Ook werd er geld betaald aan telefoonfabrikanten en telecomproviders opdat zij uitsluitend de zoekmachine van Google installeerden op de telefoon.

Google zegt nu gebruikers in Europa op de hoogte te zullen stellen van andere zoekmachines en browsers. "In de komende maanden zullen we gebruikers van bestaande en nieuwe Android-toestellen in Europa via appwinkel Google Play Store vragen welke browser en zoekmachine ze willen gebruiken", schrijft Googles hoofd juridische zaken. Zo'n 70 procent van alle mobiele toestellen in Europa heeft Android als besturingssysteem.

Ook test het bedrijf een nieuw format om tegemoet te komen aan klachten over de zaak tegen Google Shopping, waarvoor het bedrijf een jaar eerder een miljardenboete kreeg. Tegen beide zaken is Google in beroep gegaan, maar het moet de aanpassingen alsnog doorvoeren.

Derde boete?

De wijzigingen komen volgens zakenkrant The Wall Street Journal "uren" voordat de commissie de zoekgigant een derde boete gaat opleggen, mogelijk ook van miljarden euro's. Daarover zou later vandaag dus meer bekend over worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl