Team Sky viert de Tour-zege van Geraint Thomas
NOS Wielrennen

Team Sky vindt in steenrijke Brit een nieuwe sponsor

Het voortbestaan van wielerploeg Team Sky is gegarandeerd. Teambaas Dave Brailsford heeft een nieuwe geldschieter gevonden in chemiebedrijf Ineos, waarvan de steenrijke Brit Jim Ratcliffe de eigenaar is.

Ratcliffe mag zich met een geschat vermogen van meer dan 24 miljard de rijkste man van Groot-Brittannië noemen. De om fiscale redenen in Monaco wonende Ratcliffe geldt als een wielerliefhebber.

Vanaf 1 mei al Team Ineos

Ineos neemt de rol van mediabedrijf Sky al vanaf 1 mei over, waardoor de nieuwe sponsornaam al tijdens de Giro d'Italia te zien zal zijn. De Ronde van Italië begint op vrijdag 11 mei.

Het budget van Sky, dat naar schatting op dit moment ruim 30 miljoen bedraagt, zou volgens de Britse krant The Guardian door de overeenkomst met Ineos stijgen naar 47 miljoen euro per jaar. Daarmee blijft het veruit de rijkste wielerformatie van de WorldTour.

Poels met Thomas (l) en Froome (r) in de Tour of Britain vorig jaar

Eind vorig jaar kondigde de huidige naamgever Sky aan het sponsorschap na tien jaar voor gezien te houden. In de ploeg rijden twee Nederlanders, Wout Poels en Dylan van Baarle. Servais Knaven is ploegleider bij de Sky.

Succesformatie met imagoprobleem

Sinds de oprichting van de ploeg in 2010 won het onder de naam Team Sky met Bradley Wiggins, Chris Froome (4x) en Geraint Thomas liefst zes keer de Tour de France. Ook zegevierde Froome in de Giro (2018) en in de Ronde van Spanje. De Brit won de Vuelta in 2017.

De laatste jaren is het imago van de ploeg echter flink aan erosie onderhevig. Dat komt door de volgens wielerliefhebbers te berekenende manier van koersen en meerdere schimmige zaken die de ploeg in verband brachten met verboden middelen.

Zo raakte Froome na zijn winst in Spanje in opspraak wegens een te hoge waarde van het astmamiddel salbutamol, dat na een controle van de achttiende etappe in zijn urine werd gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl