NOS Nieuws

Voorzitter Japans Olympisch Comité weg om corruptieschandaal

De voorzitter van het Japans Olympisch Comité stelt zich niet meer beschikbaar voor een nieuwe termijn. Hij vertrekt in juni en legt dan ook zijn functie bij het IOC neer. Aanleiding is een corruptieschandaal.

De Franse autoriteiten en de ethische commissie van IOC doen onderzoek naar corruptie bij het binnenhalen van de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. De 71-jarige Tsunekazu Takeda zou hebben goedgekeurd dat er steekpenningen werden betaald aan een adviesbureau. Het geld zou zijn bedoeld om Afrikaanse landen over te halen om op Tokio te stemmen. Het zou dan gaan om een bedrag van zo'n 2 miljoen euro.

Onschuldig

Takeda zegt dat hij onschuldig is. Volgens hem waren de contacten met het adviesbureau legaal en heeft hij niets onwettigs gedaan. "Het doet me pijn dat ik zoveel rumoer heb veroorzaakt. Ik vind het wel mijn verantwoordelijkheid om mijn termijn uit te dienen."

Daarmee legt Takeda uit waarom hij niet direct opstapt. Het is nog niet duidelijk of hij ook zijn functie binnen het organisatiecomité van de Olympische Spelen opgeeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl