Een toestel van Jet Airways op de luchthaven van New Delhi AFP

De Indiase overheid wil de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Jet Airways redden van een faillissement, meldt persbureau Reuters. De tweede maatschappij van het land heeft al maandenlang financiële problemen.

Jet Airways heeft meer dan een miljard dollar aan schulden. De afgelopen tijd moest het bedrijf al steeds meer vluchten annuleren. Leasemaatschappijen verboden het gebruik van gehuurde toestellen wegens betalingsachterstanden.

Daardoor zijn nu nog maar 41 van de 120 Jet Airways-toestellen in gebruik. Jet Airways vloog ook met de Boeing 737 MAX. Maar die vijf toestellen werden al niet meer gebruikt door de financiële problemen, ook al voordat alle 737 MAX'en na de crash van Ethiopian Airlines aan de grond werden gehouden.

Schulden kwijtschelden

Volgens Reuters heeft de Indiase regering staatsbanken en een investeringsfonds gevraagd de maatschappij uit de brand te helpen. De banken moeten schulden van Jet Airways kwijtschelden in ruil voor aandelen.

Er zijn volgende maand verkiezingen in India en een faillissement van Jet Airways zou premier Modi slecht uitkomen. Het omvallen van de maatschappij "zou desastreuze gevolgen hebben voor het investeringsklimaat in de luchtvaartsector", zegt een regeringsfunctionaris tegen Reuters.

Schiphol en KLM

Jet Airways gebruikt Schiphol als zijn Europese 'hub' met vluchten naar de Indiase steden Mumbai, Delhi en Bangalore en ook naar Toronto in Canada. Die vluchten gingen de laatste tijd nog wel door.

KLM heeft sinds 2016 een zogeheten 'codeshare'-overeenkomst met Jet Airways, waardoor klanten op Schiphol of in India kunnen overstappen tussen vluchten van beide maatschappijen. Sinds november 2017 heeft Jet Airways een joint venture met Air France-KLM.

STER reclame