Om in de eredivisie te blijven, moet NAC Breda een grote truc uithalen. De Brabanders staan stijf onderaan en moeten op zoek naar een nieuwe coach. AD-journalist en groot NAC-fan Sjoerd Mossou komt in het Sportforum met opvallende namen.

De voetbalclub uit Breda kent een dramatisch eredivisieseizoen. De achterstand op de veilige vijftiende plaats is negen punten. Behalve op het veld heerst ook op bestuurlijk vlak flinke onrust. En door het opstappen van coach Mitchell van der Gaag maandag lijkt de onrust in Breda alleen maar groter te worden.

"Dat zag je van kilometers ver aankomen", stelt Mossou. "Hij vroeg er nog net niet zelf om. Al vind ik het wel prijzenswaardig dat hijzelf de handdoek in de ring gooit, terwijl zijn contract nog doorliep. Veel trainers zouden hebben gewacht op een afkoopsom."

"Een verstandige beslissing", concludeert NOS-voetbalcommentator Jeroen Grueter. "Je zag aan alles dat hij dit team niet meer op de rails zou gaan krijgen. Wie weet of Rob Penders (de assistent-trainer van Van der Gaag die het overneemt als interim, red.) het lukt."

'NAC moet nu een truc uithalen, haal Beenhakker'

Lennart Bloemhof, journalist van onder meer de Volkskrant, ziet het somber in voor NAC. "Zijn ze nog wel te redden?", vraagt hij zich af. "Niet door Penders in ieder geval", geeft Mossou antwoord. "Hij is er vanaf het begin bij en heeft ook bijgedragen aan de negatieve sfeer."

'Iets geks doen'

Volgens Mossou, die in Breda geboren is en het boek Avondje NAC: een liefdesverklaring schreef, zijn er na het vertrek van Van der Gaag twee opties. "Of de degradatie accepteren, het intern oplossen en bouwen aan een team voor volgend jaar. Of je moet iets geks doen."

Om daaraan toe te voegen: "Dan moet je een truc uithalen en iemand aanstellen die iets teweegbrengt. Bij wijzen van spreken Leo Beenhakker. Simon Kistemaker is helaas te ziek, maar zo iemand. Graham Arnold... Puur gokken op het sentiment en dat er iets ontstaat."

Tijdens het Sportforum borrelt vanzelfsprekend ook de vraag op waar het is misgegaan bij NAC. Bloemhof trekt een vergelijking met sc Heerenveen, waar het ook bestuurlijk onrustig is.

"Het zijn clubs die niet veel moeite hoeven te doen om succesvol in de eredivisie te zijn. Niet gek doen is eigenlijk al voldoende. Het zijn populaire clubs bij het volk. Maar dan ineens ontstaat er iets waardoor het in elkaar dondert."

Mossou: "Het ironische is dat de club er in de zomer prima voorstond. Financieel en organisatorisch. Het enige dat ze moesten was dertiende of veertiende worden en dan waren ze binnen twee jaar weer een stabiele club geweest."

'Mensen geloven het niet, maar in de zomer stond NAC er prima voor'

"Ik denk dat ze meer verwacht hadden van de samenwerking met Manchester City", zegt Grueter. "Vorig jaar kregen ze goede spelers, het jaar daarvoor ook. Nu is het bagger."

Hulp genoeg

Volgens insider Mossou zijn er in ieder geval rondom Breda genoeg mensen die NAC willen helpen. "Er zijn heel veel mensen die de club een warm hart toedragen en echt wel iets zouden willen betekenen voor NAC."

"Wie ik ook spreek: Kees van Wonderen, Alfred Schreuder, Ronald Spelbos, Henk ten Cate... ik heb van niemand gehoord dat ze gebeld zijn. Al is het maar voor informatie, als een klankbord. Dat komt omdat er in de top van NAC geen netwerk is, geen kennis."

"Dat vind ik pijnlijk", concludeert Mossou. "Dat ze zoveel mensen niet weten te bereiken terwijl hulp broodnodig is, vind ik onbegrijpelijk."

STER reclame