Hollandse Hoogte

Het advies van de gemeente en politie aan mensen in Utrecht om binnen te blijven in verband met het schietincident is opgeheven. Eerder gaven veel mensen gehoor aan de oproep die rond 13.30 uur werd gedaan.

Verschillende NOS-verslaggevers die aanwezig waren in de stad merkten dat het aanmerkelijker rustiger was op straat:

Lege straten want mensen 'voelen spanning' en 'zijn bang'

Veel scholen in de hele provincie hielden kinderen uit veiligheid binnen, inmiddels staan scholen toe dat kinderen worden opgehaald door ouders.

Het verschilt nog wel per school: sommige ouders krijgen juist het bericht dat ze hun kinderen pas vanaf 18.00 uur mogen ophalen. Een moeder begrijpt het wel: "We hebben een appgroep en zijn ook vanochtend vroeg al per mail op de hoogte gehouden van de situatie."

Ze vertelt dat de kinderen in de school uitgelegd krijgen waarom ze niet naar buiten mogen. "Ze zeggen tegen de kinderen dat er buiten iemand rondloopt die gevaarlijk is. Volgens de school is hier advies over gevraagd aan een psycholoog, zodat iedere groep het op de juiste manier krijgt uitgelegd."

Stil in centrum van Utrecht

Eerder sloot ook de Universiteit Utrecht alle gebouwen. Niemand mocht de panden nog in of uit. Uit voorzorg zijn ook alle moskeeën in Utrecht geëvacueerd. In de binnenstad waren vanmiddag weinig mensen op de been. De meeste winkels waren er gesloten.

Een van onze verslaggevers was bij een basisschool aan de Trumanlaan, niet ver van de plek waar is geschoten. De deuren van de school gingen af en toe open om groepjes kinderen naar buiten te laten. Ze worden door hun ouders opgehaald van school. Politieagenten bewaken de school.

De islamitische basisschool Al Hambra in de wijk Kanaleneiland telt zo'n 300 leerlingen. Toen het nieuws over de gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein daar vanmorgen binnenkwam, werden de kinderen op het schoolplein meteen binnengeroepen. "De veiligheid van de kinderen is het belangrijkst", zegt conciërge Belaïd El-Idrissi. Zelf heeft hij het nieuws daarna niet gevolgd. Hij was vooral druk met het beantwoorden van telefoontjes van verontruste ouders.

"Sommige belden wel twee of drie keer", zegt Idrissi. Besloten werd om kinderen groepsgewijs door ouders te laten afhalen. Dat was niet onveilig: dicht bij de school stond een politieauto met agenten die ook een naburige school in de gaten hielden.

Ook op basisschool De Panda bleven de leerlingen lange tijd binnen:

Basisschool De Panda hield lange tijd de deuren dicht

De havo en vwo-school UniC ligt hemelsbreed honderden meters van het 24 Oktoberplein. Twee leerlingen zaten niet in de bewuste tram, maar waren wel getuige van de aanslag. Daardoor was de school al vroeg op de hoogte. Op eigen initiatief heeft de school de 800 leerlingen toen binnengeroepen, zegt rector Merlijn Verstraeten.

Normaal gesproken zijn de leerlingen op maandagmiddag vrij, maar vandaag moest iedereen binnen blijven, zegt Verstraeten. Dat gaat heel goed. "Onze leerlingen zijn gewend zelfstandig te werken. En tussendoor is er tijd om door de school te lopen."

Het nieuws over de aanslag wordt door de leerlingen en docenten nauwgezet gevolgd. Van ongerustheid merkt Verstraeten niets. Er staat geen politieauto voor de deur, maar er rijden voortdurend politieauto's voorbij. Ook vliegen er steeds helikopters over.

Voor het tweede deel van de middag worden de activiteiten verzonnen. Als het advies om binnen te blijven ook na 18.00 uur nog geldt, moet een plan B worden gemaakt. De ouderavond die voor vanavond gepland stond, is afgelast.

STER reclame