NOS Voetbal

Ajax moet klap verwerken: 'Maar kampioenschap is zeker nog niet weg'

De Ligt waarschuwt PSV: 'Kampioenschap is nog niet weg, zeker niet'

Of het kampioenschap nu weg is? "Zeker niet. De volgende wedstrijd tegen PSV is cruciaal. Die moeten we winnen." Na de 1-0 nederlaag van Ajax bij AZ toont aanvoerder Matthijs de Ligt zich strijdbaar, ook al is de achterstand op koploper PSV nu vijf punten.

"Deze voelen we zeker. Feit is dat we het onszelf lastig hebben gemaakt. We moeten nu winnen van PSV en hopen dat ze ergens punten laten vallen", aldus De Ligt.

Even verwerken

Ook Ajax-trainer Erik ten Hag zet de titel nog niet uit zijn hoofd. "Er zijn nog acht wedstrijden te spelen. Voor Ajax-PSV moeten we ons op en top prepareren. Deze klap moeten we even verwerken, maar de strijd is nog niet gestreden."

Ten Hag na dure nederlaag Ajax: 'Dit moeten we even verwerken'

Frenkie de Jong, die na dit seizoen Ajax verruilt voor Barcelona, is realistisch. "Het is heel frustrerend, we verdienden het vandaag niet om te winnen. AZ was sterker. Ik hoop niet dat ik Ajax ga verlaten zonder prijs, maar de titel is nog een reële optie."

Speelplan in duigen

Grote vraag na afloop is: waar komt deze nederlaag vandaag? Zijn de Ajax-spelers vermoeid na een druk programma? Was AZ gewoon veel te goed? Voor Ten Hag springt er één ding uit: "Het is geen excuus, maar door het vroege uitvallen van Hakim Ziyech viel ons speelplan in duigen. Toen zag je het ritme breken..."

De Jong: "We moeten de oorzaak vooral bij onszelf zoeken. We zijn fit genoeg en je krijgt juist energie van al die wedstrijden. We hebben gewoon niet genoeg grote kansen gecreëerd en AZ wel."

De Jong: 'We verdienden het niet om te winnen, AZ was sterker'

De Ligt is feller in zijn antwoord. "We waren slordig in heel veel dingen. Dit is een heel belangrijke periode. Iedereen moet voor zichzelf zorgen dat hij volle bak kan gaan. Veel wedstrijden spelen hoeft geen nadeel te zijn. We zaten juist in een goed ritme."

Na het bereiken van de kwartfinales van de Champions League won Ajax afgelopen week van Fortuna Sittard (4-0) en PEC Zwolle (2-1). Tegen AZ konden de Amsterdammers geen moment overtuigen. Ten Hag: "We waren ongelooflijk onnauwkeurig. Dan kom je niet tot aanvallen."

Op naar Oranje

De topper in Amsterdam tegen PSV is pas over twee weken, want de spelers waaieren nu uit voor de interlandperiode. De Ligt speelt met Oranje in de EK-kwalificatiereeks tegen Wit-Rusland en Duitsland. "Na deze roerige periode met Ajax is het wel lekker om de aandacht even ergens anders op te vestigen."

Teleurstelling bij aanvoerder Matthijs de Ligt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl