Bastianelli klopt Blaak op de streep in Ronde van Drenthe

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ronde van Drenthe prooi voor Bastianelli, net voor Blaak

Marta Bastianelli is winnares geworden van de Ronde van Drenthe, de tweede koers van het WorldTour-seizoen voor de vrouwen. Na 165,7 kilometer, met start en finish in Hoogeveen, was de Italiaanse in de eindsprint net iets sneller dan Chantal Blaak. Ellen van Dijk, de tweede Nederlandse in de driekoppige kopgroep, finishte als derde.

Grace Brown, tijdritkampioene van Australië, reed lang alleen aan de leiding in de koers, waarin naast de door de regen vaak glibberige keienstroken - 25 kilometer in totaal - ook de wind een grote rol speelde. De 26-jarige renster van Mitchelton-Scott wist een voorsprong van twee minuten op te bouwen.

RTV Drenthe Sport
@DrentheSport
De koploper in de koers: Grace Brown. #rondevandrenthe
3 maanden geleden

In de finale liep die marge echter snel terug. Toen de vermoeide Brown bij een rotonde ook nog eens de verkeerde afslag koos, was het gedaan met de ontsnapping. Nederlands kampioene Blaak zette zich met nog dertien kilometer voor de boeg aan kop van het overgebleven pelotonnetje dat snel verder uitdunde.

Eindschot

Op enkele kilometers van de meet zag Van Dijk, die eerder in de wedstrijd nog een valpartij had veroorzaakt, kans te demarreren. De tijdrijdster pur sang sloeg een gaatje, maar kon niet voorkomen dat Blaak en regerend Europees kampioene Bastianelli uit Italië wisten aan te sluiten.

Gedrieën begonnen ze aan de laatste kilometer in de wetenschap dat Bastianelli over het beste eindschot beschikt. Blaak trachtte de - eveneens - voormalig wereldkampioene nog te verrassen, maar de kopvrouw van Boels-Dolmans kwam net tekort. Van Dijk moest genoegen nemen met de derde plaats.

Maria Bastianelli klopt Chantal Blaak op de streep NOS

Amy Pieters, de winnares van vorig jaar, won de sprint van de achtervolgende groep en werd op twintig seconden achterstand vierde. Annemiek van Vleuten was vorige week de beste in Strade Bianche, de openingswedstrijd van het WorldTour-seizoen, maar ontbrak op het appèl in Drenthe.

Blaak: 'Goede wedstrijd gereden'

Natuurlijk baal je als je tweede wordt, maar ik heb wel een goede wedstrijd gereden, denk ik", keek Blaak terug. Ze had gezelschap van Bastianelli toen Van Dijk gedemarreerd was, maar de Italiaanse deed weinig om de vluchtster terug te halen. "Dan kun je twee dingen doen: je stopt en ziet Ellen nooit meer terug, of je rijdt door en kijkt hoe dan de situatie is. Ik heb voor dat laatste gekozen."

Bastianelli had Blaak laten weten al blij te zijn met een een podiumplaats, maar sprintte vervolgens wel naar de zege. "Vertrouwen nooit een Italiaan, hè! Maar goed, dat is ook koers en dat is ook prima. Ik kan daar wel mee leven."

Blaak kan leven met tweede plaats in 'beestachtige' editie Ronde van Drenthe

Chantal Blaak sprintte in de Ronde van Drenthe naar de tweede plaats, achter de snelle Italiaanse Marta Bastianelli, maar nog voor de in de slotfase gedemarreerde Ellen van Dijk.

Ligthart wint bij de mannen

Bij de mannen werd de Ronde van Drenthe gewonnen door Pim Ligthart. De renner van het Franse Direct Énergie klopte medevluchter Robbert de Greef (Alecto) in de sprint.

Dat Ligthart en De Greef in de finale samen ontsnapten uit een kopgroep van tien renners, was geen toeval: ze zijn namelijk trainingsmaten. De twee werkten goed samen en lieten de achtervolgers niet dichterbij komen. Van een serieuze sprint was echter geen sprake:de rappe Ligthart won simpel.

De Italiaan Bagiolo (Nippo-Vini Fantini) werd derde. Ligthart (30) werd in 2011 Nederlands kampioen. Zijn laatste zege was alweer vier jaar geleden. Dit jaar zal hij Niki Terpstra bijstaan in de klassiekers.

STER Reclame