NOS Nieuws

Wekdienst 17/3: vredesmanifestatie op de Dam en politici weer het land in

Goedemorgen! Op de Dam in Amsterdam wordt stilgestaan bij de terreuraanslagen in Christchurch en politici zijn weer met flyers in het land te vinden.

Het is nogal wisselend weer met soms zon, maar ook enkele buien. Mogelijk zelfs met onweer. Met maximaal 9 graden en een stevige westelijke wind is het fris. Maandag valt er nog een bui. Vanaf dinsdag blijft het een tijd droog en gaat de middagtemperatuur omhoog naar 11 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Tijdens een vredesmanifestatie op de Dam in Amsterdam, wordt vanmiddag stil gestaan bij de slachtoffers van de terreuraanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Initiatiefnemers willen een krachtig signaal afgeven tegen terreur. Onder anderen burgemeester Femke Halsema zal spreken.
  • Politieke partijen voeren ook vandaag campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Wij houden alles bij in een liveblog. Later vandaag lees je op NOS.nl een verhaal over kiezers die dit keer voor het eerst naar de stembus gaan.
  • Topploegen in de eredivisie spelen uitwedstrijden vandaag: PSV speelt bij VVV Venlo (12.15 uur) en Ajax gaat op bezoek bij AZ (14.30 uur).

Wat heb je gemist?

Bij het bergen van de slachtoffers in twee moskeeën in Christchurch is gebleken dat er niet 49 maar 50 doden zijn. 34 mensen worden nog in het ziekenhuis behandeld als gevolg van de terreuraanval. Twaalf van hen verkeren nog in kritieke toestand, onder wie een kind van vier.

De lichamen van de overledenen gaan vanaf vandaag terug naar de families. Premier Ardern van Nieuw-Zeeland verwacht dat alle lichamen uiterlijk woensdag bij de familie zullen zijn.

Inwoners van Christchurch laten zien dat saamhorigheid het wint van haat door een spontane inzamelingsactie van halal voedsel voor families van slachtoffers:

Spontane inzamelingsactie van halalvoedsel in Christchurch

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Honderdduizenden mensen zijn via YouTube getuige geweest van de geboorte van een giraffe in een dierentuin in de staat New York. De dierentuin van Harpursville had een speciale pagina gemaakt voor de drachtige giraffe April en de stream van de geboorte trok meer dan 300.000 views.

Alles ging goed, zegt de directeur van de dierentuin. "Succes! Na een draagtijd van vijftien maanden zijn we dankbaar dat we een gezond kalf op de wereld hebben, dat drinkt en zich bindt aan haar moeder."

Het is Aprils vijfde kalf. Er komt een wedstrijd om de naam van het dier te bepalen.

Kijk hier live naar giraffe April (met een beetje geluk zie je de baby ook). Om 08.00 uur zat het kalf rechtsonder in de schaduw:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl