Max Verstappen viert zijn derde plek in Australië EPA

Met een grote glimlach stapte Max Verstappen zondag in Melbourne zijn Formule 1-wagen uit. Het was vooraf een groot vraagteken wat de Nederlander bij de start van het Formule 1-seizoen in Australië zou kunnen doen. Zijn antwoord was duidelijk: een podiumplek. Hij werd derde.

"Ik moet een groot compliment maken naar het team en motorleverancier Honda. Dit is een geweldig resultaat", zei de Nederlander, die tot zondag de vijfde plaats als beste resultaat had staan in Australië, direct na de race. Het was met 2018 meegerekend zijn zesde podiumplaats op rij. "De tijd zal leren of we kunnen vechten om de zege."

Geen klachten over vermogen

Red Bull wisselde na 2018 van motor. Renault werd aan de kant gezet, Honda binnengehaald. De tests in Barcelona verliepen goed. De race in Australië ook, na een moeizame training op zaterdag. "De laatste training was een dip. Het is fijn dat we dat hebben kunnen rechtzetten. Na vorig jaar is het prettig geen klachten te hebben over vermogen en topsnelheid", gaf Verstappen aan.

Verstappen wisselde laat van banden. "Voor een podiumplaats moest ik Sebastian Vettel voorbij. Inhalen is lastig hier, maar het is me gelukt. De maatregelen om inhalen makkelijker te maken, hebben niets geholpen. Als je dicht achter iemand rijdt, heb je meteen veel turbulentie", aldus de Red Bull-coureur.

De Nederlander ging vanuit de derde positie ook op weg naar Lewis Hamilton, die zich al vroeg in de race had neergelegd bij een zege van teamgenoot Valtteri Bottas. "Ik heb het geprobeerd", zei Verstappen. Dat hij bij die poging nog even een stuk gras meepikte, was niet in zijn voordeel, zo leek het. "Dat heeft op het resultaat geen invloed gehad."

Met een podiumplaats in handen is de seizoensstart van Verstappen in ieder geval geslaagd. "Het is duidelijk dat je geen conclusies kunt trekken na de wintertests", sprak de coureur, daarbij verwijzend naar de tegenvallende Ferrari-bolides. Sebastian Vettel en Charles Leclerc waren goed in de testweken in Barcelona, maar eindigden zondag respectievelijk als vierde en vijfde.

Verstappen ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet. "Er zit nog veel progressie in de wagen. We moeten hard werken, maar dit is een heel mooi begin."

Beter dan gehoopt

Bottas kon zijn geluk niet op na zijn vierde GP-zege. "We merkten in de trainingen al dat we sterk waren. We waren echter veel beter dan verwacht. Beter dan gehoopt zelfs", lachte de Fin, die vorig jaar geen enkele zege boekte. "De afgelopen weken hebben we kennelijk alles goed gedaan."

Titelverdediger Hamilton, die de afgelopen zes jaar op pole stond in Australië maar niet won, gaf toe dat zijn teamgenoot de beste was in Melbourne. "Hij heeft verdiend gewonnen. Tweede worden is geen ramp. Het is zeker niet het einde van de wereld."

STER reclame