Huub Stevens in zijn eerste wedstrijd sinds zijn terugkeer bij Schalke 04

Stevens-effect blijft uit bij ploeterend Schalke, Weghorst excelleert

Huub Stevens moet nog minimaal twee weken wachten op de eerste punten met Schalke 04 sinds zijn terugkeer bij de Bundesliga-club. RB Leipzig was in Gelsenkirchen met 1-0 te sterk.

Stevens hield vast aan de vijfmansverdediging die voorganger Domenico Tedesco in diens laatste vijf wedstrijden hanteerde. Een opvallende keuze, aangezien Schalke alle vijf die duels verloren had en liefst 21 doelpunten incasseerde.

Bruma en co houden geen stand

Ook nu hield de defensie, met Jeffrey Bruma als een van de drie centrumverdedigers, niet lang stand. Timo Werner schoot Leipzig in de veertiende minuut op voorsprong, nadat de bal was teruggekomen van de lat en Schalke de bal zwak had weggewerkt.

Jeffrey Bruma in duel met Yussuf Poulsen

Mark Uth (oud-Heerenveen en oud-Heracles) had toen al het net gevonden voor de thuisploeg, maar zag zijn treffer geannuleerd worden wegens buitenspel. Verdere doelpunten van Schalke - tellend of niet tellend - bleven uit, waardoor de zevende wedstrijd op rij zonder zege een feit was.

Drie goals en twee assists Weghorst

Terwijl Stevens zijn ploeg zag verliezen, kende Wout Weghorst een heerlijke middag. De spits viel vrijdag nog af voor de definitieve selectie van het Nederlands elftal, maar spoelde die kater een dag later op overtuigende wijze weg.

Weghorst was met drie goals en twee assists de grote man aan de kant van VfL Wolfsburg, dat met 5-2 won van Fortuna Düsseldorf. De 26-jarige aanvaller schoot met name tien minuten na rust ineens uit zijn slof, met goals in de 54ste en 59ste minuut en tussendoor een assist.

Wout Weghorst scoort driemaal en geeft twee assists voor VfL Wolfsburg

Voor Weghorst betekende zijn hattrick een primeur, nooit eerder scoorde hij drie keer in één duel. Voor Wolfsburg, dat vorige week nog met 6-0 op de broek kreeg van Bayern München, had hij nooit vaker dan één keer gescoord.

Dortmund weer aan kop

Borussia Dortmund nam de koppositie weer over van Bayern, via een 3-2 zege op bezoek bij Hertha BSC. Het verschil met de aartsrivaal, die zondag het Mainz van Jean-Paul Boëtius ontvangt, bedraagt drie punten.

Hertha, met Karim Rekik negentig minuten binnen de lijnen, nam tweemaal een voorsprong, maar Dortmund vocht zich net zo vaak terug. In de tweede minuut van de blessuretijd besliste Marco Reus het duel vervolgens in het voordeel van de bezoekers.