Staatssecretaris Blokhuis bij het Kamerdebat over vaccinatie ANP

Bol.com moet stoppen met het nadrukkelijk onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden, als het aan staatssecretaris Blokhuis ligt.

Blokhuis heeft de internetwinkel met klem gevraagd om deze publicaties niet meer te promoten. In het AD zegt hij: "Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren, allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd, te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief als zo'n commerciële aanbieder boeken aanbiedt die 180 graden de andere kant uit gaan."

Bol.com zegt in een reactie dat het bedrijf de boeken niet promoot, maar dat die op basis van het zoekgedrag van klanten worden getoond.

Blokhuis kan bol.com niet verbieden om door te gaan met de verkoop en promotie van boeken van antivaxers, maar hij zegt dat hij wel in gesprek wil gaan met het bedrijf. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken.

Verantwoordelijkheid nemen

Blokhuis wijst erop dat de Amerikaanse internetverkoper Amazon.com en Facebook wel al omstreden publicaties van hun websites hebben verwijderd. "Het zou verstandig zijn als bol.com ook zijn verantwoordelijkheid neemt."

De oproep aan bol.com past binnen een offensief dat Blokhuis is gestart tegen de anti-vaccinatieverhalen en vaccinatieweigeraars. De Tweede Kamer wil dat het kabinet snel vergaande maatregelen onderzoekt om het aantal inentingen onder kinderen te laten stijgen.

Bol.com laat verder weten te begrijpen dat de boeken ter discussie staan. "Maar we vinden het niet aan ons om te bepalen wat goed en fout is, te censureren en te selecteren binnen ons assortiment. We willen wel met de uitgeverijen in gesprek gaan, over de manier waarop ze deze boeken op ons platform aanbieden", zegt een woordvoerder.

STER reclame