Stemmentellers leren snel en foutloos tellen
NOS Nieuws

Cursus moet chaos en onrust bij stemmen tellen tegengaan

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

Een zaaltje in het stadskantoor is ingericht als stemlokaal. Twee rijen tafels staan keurig evenwijdig aan elkaar opgesteld. Links worden alle stembiljetten gesorteerd van de partijen met een oneven nummer, rechts die met een even. De stemmentellers geven de stembiljetten als emmertjes water aan elkaar door en halen er alleen de biljetten uit van de twee of drie nummers waar ze bij staan. Mensen lopen nauwelijks door elkaar.

"Veel onnodige bewegingen van mensen die elkaar in de weg lopen, haal je er op deze manier uit", is al snel de ervaring van een van de cursisten. "Dit gaat echt tijd schelen en ik denk dat het foutlozer is", voegt hij eraan toe.

Nauwkeurig en snel met elke tel

Peter de Beurs van Craft Lean Management is een paar jaar geleden begonnen met het bedenken van deze nieuwe methode. Nadat was gebleken dat veel gemeenten lang bezig waren met tellen en er bovendien hertellingen nodig waren omdat er fouten waren gemaakt.

"Voorzitters van stembureaus hadden ieder hun eigen manier van tellen ontwikkeld", zag De Beurs. "Wij hebben ze bij elkaar gezet en zijn gaan kijken hoe ze het deden. Het kwam heel chaotisch en onrustig over."

De essentie van de nieuwe manier van tellen is rust, structuur en controle. Mensen hebben een vaste plek aan de rij tafels en controleren elkaar in iedere fase van het tellen. Op elk detail van het proces is gelet. Zelfs het tellen van een stapel stembiljetten van één partij moet op een bepaalde manier. "Niet door de biljetten bij de hoekjes te pakken, maar door de lappen papier op de vouw in het midden over elkaar heen te slaan. Zo voorkom je dat je er een mist", aldus bedenker De Beurs.

Sommige stapeltjes belanden op de grond

"Ik loop al 25 jaar mee", vertelt cursist Yvonne van Spijk. "Ik heb alles voorbij zien komen, van de stemmachine tot weer stemmen met potlood. Maar dit is echt veel sneller, veel gestructureerder. Vorige keer waren we pas om half twaalf 's avonds klaar met tellen, ik hoop nu veel eerder."

Inmiddels zijn in 52 gemeenten alle stembureauvoorzitters op cursus geweest waardoor aanstaande woensdag zal blijken of in deze gemeenten de stemmen aantoonbaar sneller en zonder fouten zijn geteld.

Wil je weten wat de provincie allemaal doet, je ziet het in deze video:

Je staat ermee op en gaat ermee naar bed: deze invloed heeft de provincie op jouw leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl