NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Christchurch-terrorist wilde aanslag voortzetten'

De terrorist die in Nieuw-Zeeland zeker 49 mensen doodschoot, wilde nog meer slachtoffers maken. De 28-jarige Brenton Tarrant werd gestopt door de politie, maar wilde de aanslag nog voortzetten, heeft de Nieuw-Zeelandse premier Ardern bekendgemaakt.

"De verdachte was in beweging, er lagen nog twee vuurwapens in zijn auto en het was absoluut zijn bedoeling om verder te gaan met zijn aanval", zei Ardern tegen verslaggevers in Christchurch.

Tarrant is voorgeleid in een rechtbank in Christchurch, waar zijn proces op 5 april begint. Tot die tijd blijft de 28-jarige Australiër in voorarrest. De hoofdverdachte van de aanslag stond maar een paar minuten voor de rechter, daarna werd hij met handboeien om weer naar buiten gebracht.

Tarrant wordt verdacht van moord. De politie heeft laten weten dat daar de komende weken nog meer aanklachten bij zullen komen. De familie van Tarrant helpt bij het politieonderzoek.

Christchurch-terrorist wordt voorgeleid EPA

Volgens lokale media toonde de man geen emoties in de rechtbank. "Het was heel opmerkelijk om te zien", vertelt correspondent Eva Gabeler. "Hij heeft geen advocaat in de arm genomen en geen verzoek ingediend om op borgtocht vrij te komen."

In totaal zitten er drie mensen vast; de rol van de andere twee is nog onduidelijk.

Bekijk hier de tot nu bekende feiten over de aanslag. Swipe door onderstaande afbeeldingen voor een overzicht:

Op een persconferentie die Ardern eerder hield zei ze dat de wapenwetten in het land worden aangepast. "Er zijn pogingen geweest om de wet te wijzigen in 2005, 2012 en 2017. Nu is de tijd aangebroken voor verandering", zei ze.

Tarrant had een wapenvergunning. Bij de aanslag had hij vijf vuurwapens bij zich, waaronder twee semi-automatische wapens en twee jachtgeweren.

In heel Nieuw-Zeeland zijn herdenkingen van de slachtoffers. Inwoners van Christchurch leggen massaal bloemen neer, onder meer bij de Al Noor-moskee, waar verreweg de meeste doden vielen:

Christchurch herdenkt slachtoffers terreuraanslag

STER reclame