ANP

Een patiënt van het Amsterdam UMC is mogelijk overleden doordat begin maart een verkeerd medicijn is toegediend. In het VUmc kregen door een vergissing bij de bereiding van medicatie in totaal negen personen dit medicijn.

De andere acht hebben daar geen blijvende schade aan overgehouden, schrijft het Amsterdamse ziekenhuis. Om wat voor een medicijn het gaat, wordt niet gemeld. De patiënten en nabestaanden zijn ingelicht en het ziekenhuis heeft zijn excuses aangeboden.

"Het is een vreselijk nare situatie voor alle betrokkenen. Ons medeleven gaat in de eerste plaats uit naar de nabestaanden van de overleden patiënt", zegt directeur medische zaken Piet ter Wee.

Het ziekenhuis stelt een onderzoek in en zal afhankelijk van de resultaten maatregelen treffen. Ook is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingelicht.

Privacy

Het ziekenhuis beantwoordt geen vragen over hoe bekend is geworden dat de patiënt mogelijk door het verkeerde medicijn is overleden of hoe het onderzoek wordt gedaan.

In verband met de privacy van de patiënten en "prudentie met de nabestaanden van de overleden patiënt" beantwoordt het ziekenhuis ook geen vragen over de betrokken patiënten of bij welke afdeling het is gebeurd.

STER reclame