Wytze Kooistra
NOS Sport

Terwijl nieuwe titel gloort, moeten volleyballers zelf de clubkas vullen

Wie in Nederland aan volleybal denkt, komt al snel op de naam Lycurgus. De club uit Groningen won de laatste drie landstitels en doet ook dit seizoen weer volop mee om het kampioenschap. Maar tot zover het goede nieuws. De club verkeert namelijk financieel in zwaar weer.

Hoofdsponsor Abiant stopt er aan het einde van het seizoen mee en tot die tijd moet de club nog ergens 150.000 euro vandaan toveren. Want er is in Groningen meer geld uitgegeven dan er binnengekomen is.

"Ik durf wel te stellen dat we met een te ambitieuze begroting aan het seizoen begonnen zijn", bekent manager Reint-Jan Auwema.

Geldzorgen voor landskampioen Lycurgus

Waar de anderhalve ton precies voor is? Allerhande zaken als spelerssalarissen, rekeningen voor de zaalhuur, vervoer, shirts. Of zoals Auwema het stelt: "We willen straks netjes met de bakker en de slager kunnen afrekenen."

Wat niet meehelpt: de MartiniPlaza zit niet elke thuiswedstrijd vol. En de gemeente geeft geen steun, met als gevolg dat de sterspelers zelf de centen in de clubkas moeten zien te krijgen. Aanvoerder Wytze Kooistra en Sam Gortzak gaan deze dagen bij bedrijven langs om arrangementen te verkopen rondom wedstrijden: een tafel voor zes personen met catering en entertainment voor 500 euro.

Toekomst

"Wat er nu gebeurt, gaat veel van ons aan het hart", legt Kooistra uit. "We hebben de handschoen opgepakt en we zijn aan het kijken wat wij daar zelf in kunnen betekenen."

Er is door supporters een crowdfundingactie gestart: 'Ticket voor de toekomst'. Mensen kunnen een virtueel ticket kopen om ook in de toekomst topvolleybal te zien in de Martinihal. De teller staat inmiddels op meer dan 5.000 euro, maar het doel is minstens 50.000 euro.

Dijkema is 'onwijs geschrokken van problemen van Lycurgus'

Alhoewel iedereen rond de club de verwachting heeft dat Lycurgus het einde van het seizoen wel zal halen, is er veel onzekerheid. Er leven vragen als: krijg ik mijn salaris nog wel? Ook bij coach Arjan Taaij. "Je wil met volleybal bezig zijn. Je wil geen zorgen hebben over of er brood op de plank komt. Dat leidt alleen maar af."

Het heeft ook een gunstige bijwerking. "Tegelijkertijd versterkt het ook wel weer processen. Je groeit naar elkaar toe." Het verenigt niet alleen de leden van de lijstaanvoerder in de Nederlandse competitie, ook bekende provinciegenoten komen in actie voor de club. Zij willen topsport behouden voor Groningen en roepen via een video op social media iedereen op om geld te storten.

Brouwer, Lukkien en Drent roepen op: 'Help Lycurgus'

Ondertussen is er een sprankje hoop voor de toekomst. Auwema zegt gesprekken te voeren met mogelijke sponsoren voor volgend seizoen. "De zoektocht is gaande. We hebben een aantal partijen die kijken naar substantiële bedragen. Ik verwacht daar binnen twee, drie weken wel wat meer over te kunnen vertellen, maar of dat een hoofdsponsor is, durf ik nog niet te vertellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl